www.biopoiotita.gr

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Χιλιάδες τόνοι αδιάθετης γραβιέρας Κρήτης λόγω κρίσης και εισαγόμενων τυριών

Paseges.gr

Χιλιάδες τόνοι εξαιρετικής ποιότητας γραβιέρας παραμένουν αδιάθετοι σε ολόκληρο το νησί, καθώς η παραγωγή του 2015 σκόνταψε στην κρίση και οι τυροκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισμοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν την παρτίδα έστω και την τελευταία στιγμή.

Η κατάσταση στον χώρο είναι από δύσκολη έως δραματική, αφού το προϊόν, παρά τη δεδομένη άριστη ποιότητά του δεν είναι εύκολο να διατεθεί κυρίως λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια του υψηλού κόστους για τον καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελική τιμή στο ράφι κυμαίνεται από 11 ως 13 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή των εισαγόμενων τυριών μπορεί να φτάσει και στο 1/5!

 

Ένας επιπλέον και εξίσου σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι το 2015 στο πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας για τις άπορες οικογένειες δεν συμπεριελήφθη το κρητικό προϊόν – κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν αποσυμφορούσε την κατάσταση – αλλά αντίθετα τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας στην Κοινή Υπουργική Απόφαση τους επέλεξαν κατά κύριο λόγο να συμπεριλάβουν προϊόντα εισαγωγής!

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, Νικήστρατος Χαροκόπος, μιλώντας στον Team FM εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στο τυροκομείο της ένωσης του Ρεθύμνου και σε αυτό της ένωσης του Μυλοποτάμου, αλλά συνολικά στα τυροκομεία όλου του νησιού. Εκτίμησε, δε, πως συνολικά στην Κρήτη υπάρχουν περισσότεροι από τρεις χιλιάδες τόνοι αδιάθετης γραβιέρας, καθώς επίσης και μεγάλη ποσότητα άλλων υποπροϊόντων.

 

Ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η κατάσταση ανέφερε: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ως δραματική. Δηλαδή υπάρχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες τυριού και κυρίως γραβιέρας και στο τυροκομείο του ΑΣ και στα άλλα τυροκομεία της Κρήτης.

 

Οι λόγοι είναι κυρίως δύο. Πέρυσι δεν έγινε διαγωνισμός επισιτιστικής βοήθειας, ενώ φέτος δεν περιλήφθηκε η κρητική γραβιέρα στην ΚΥΑ που εκδόθηκε. Επιπλέον, η γραβιέρα είναι πιο ακριβό τυρί και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα να προτιμά άλλα φτηνότερα τυριά και κυρίως εισαγωγής. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων που γίνονται κάποιες προσφορές, η γραβιέρα πωλείται στον καταναλωτή από 11 ώς 13 ευρώ. Η αλήθεια είναι πως είναι σχετικά ακριβό τυρί, γιατί και ο χρόνος ωρίμανσης του είναι αρκετά μεγάλος, περνά μία διαδικασία τουλάχιστον 4μηνη, άρα λοιπόν η διαδικασία αυτή φέρνει «φίρες». Για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρα, θέλουμε επτά κιλά γάλα, δηλαδή η πρώτη ύλη κάνει επτά ευρώ».

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου αποδίδει εν πολλοίς το πρόβλημα στο γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν παρεμβαίνουν ουσιαστικά. «Έχουμε παντελή έλλειψη της πολιτείας. Ενώ όλοι οι τυροκόμοι πουλάνε με ζημιά, έχει πέσει η τιμή του τυριού γύρω στο 1,5 ευρώ, στο ράφι αυτό δε φαίνεται», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ οι παραγωγοί καλούνται να πληρώνουν με την παραλαβή της πρώτης ύλης τα προϊόντα που απαιτούνται και ενώ μέσα στο 2015 δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ επιδότησης, οι εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ αγοράζουν το τελικό προϊόν με μεταχρονολογημένες επιταγές τεσσάρων ή και πέντε μηνών.


«Εμείς έχουμε 3 εκ. προϊόντα μέσα και οι οφειλές μας είναι 800 χιλιάδες προς τους παραγωγούς. Αν είχαμε πουλήσει το 60-70% της παραγωγής μας, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα».

 

Αναγκαία η ένταξη στο πρόγραμμα για τους απόρους

 

Στο παρελθόν, δηλαδή δύο χρόνια πριν, οι ποσότητες που «έφυγαν» από την Κρήτη μέσω του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ήταν περίπου 600 τόνοι. Αυτομάτως, αποτέλεσε αυτό μία τεράστια «ανακούφιση» για τους παραγωγούς, που σήμερα βλέπουν τις αποθήκες τους γεμάτες και αναρωτιούνται πως και εάν είναι δυνατό να προχωρήσουν σε νέα παραγωγή…

 

Οι συνεταιριστικοί φορείς έχουν ήδη από τον Ιούνιο ξεκινήσει επαφές με τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, προκειμένου να πειστούν ότι από τα 136 εκ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα στο πρόγραμμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξι εκατομμύρια για να ενταχθεί και η γραβιέρα Κρήτης, ώστε και οι δικαιούχοι να καταναλώσουν ποιοτικό προϊόν και οι τοπικοί παραγωγοί να ενισχυθούν.

 

Ο κ. Χαροκόπος, μάλιστα, ανέφερε όλες τις ενέργειες που έγιναν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, λέγοντας: «Από τον Ιούνιο που βγήκε η ΚΥΑ και δεν είχε συμπεριληφθεί μέσα η γραβιέρα Κρήτης, αρχίσαμε οργανωμένα και με την ένωση Μυλοποτάμου και με άλλους παραγωγούς που έχουν ΠΟΠ κάποιες ενέργειες. Η πρώτη μας ενέργεια ήταν να επισκεφθούμε τον συμπατριώτη μας βουλευτή και υπουργό, τον Ανδρέα Ξανθό και να του εκθέσουμε το πρόβλημα. Επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Σταθάκη και η πρώτη απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, εκ παραδρομής δεν μπήκε η γραβιέρα στην ΚΥΑ και ότι θα συμπεριληφθεί. Εγώ είδα ότι ήταν επιπόλαιη η απάντηση, γιατί ρωτούσα πως θα συμπεριληφθεί, πόση ποσότητα θα μπει; Η απάντηση ήταν “πόση θες”; Έξι εκ. τυρί για να “ξεφρακάρει” η αγορά. Εντάξει, είπαν, αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα έτσι. Χρειάζονται μελετημένα βήματα. Σε 10 μέρες δεν έγινε τίποτα, κλείσαμε πάλι ραντεβού με τον κ. Σταθάκη, ο οποίος μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Εργασίας. Πήγαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Μυλοποτάμου. Το αποτέλεσμα ήταν να μας πουν ότι δεν γίνεται να μπει η γραβιέρα στην ΚΥΑ.

 

Η τρίτη μου προσπάθεια ήταν να ξαναπάω στον κ. Ξανθό και ζήτησα ραντεβού με τον κ. Σταθάκη. Μάλιστα, πήγα στο υπουργείο του κ. Σταθάκη και είπα ότι δεν φεύγω αν δεν τον δω. Τελικά, πήγα και συζητήσαμε. Αυτό που τόνισα είναι πως σκοπός της επισιτιστικής βοήθειας δεν είναι να φάνε μόνο οι άποροι. Φέτος υπάρχουν 136 εκ. ευρώ αδιάθετα και αν δεν απορροφηθούν ως τις 30-6-2016 θα πάνε πάλι πίσω στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. Είναι δυνατόν με τέτοια κρίση να μην μπορούν να απορροφήσουν τα χρήματα αυτά; Έχουν βγάλει λοιπόν στον αέρα έναν διαγωνισμό 25 εκ. ευρώ, που δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τοπικά προϊόντα πέραν από 2,5 εκ. ευρώ πορτοκάλια και 2,5 εκ. φέτα. Όλα τα άλλα είναι εισαγωγής προϊόντα. Είπα, λοιπόν, πως δεν είναι δυνατόν να βάζεις 6,5 εκ. ευρώ μοσχαρίσιο κρέας από τη στιγμή που οι τράπεζες με τα κάπιταλ κοντρολς δεν δίνουν το δικαίωμα στους εισαγωγείς να κάνουν εισαγωγές. Πώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό; Πρότεινα, λοιπόν, να μπουν έξι εκ. ευρώ για την γραβιέρα για να ξεμπλοκάρει η αγορά. Στο μεταξύ, έγιναν οι εκλογές και έμεινε το θέμα εκεί.

 

Εάν δεν γίνει αυτό, δεν μπορούν να ανοίξουν τυροκομεία! Πρώτον, δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους για να βάλουν το τυρί. Δεύτερον, όλα τα ιδιωτικά τυροκομεία και τα ψυγεία τους έχουν μπλοκάρει από τυριά. Φεύγουν και εκτός Κρήτης για αποθήκευση τυριά. Πώς θα ανοίξει ένα τυροκομείο τη νέα σεζόν; Χωρίς να έχει πουλήσει το προϊόν της προηγούμενης χρονιάς; Εάν οι τοπικοί παράγοντες δεν δουν το πρόβλημα με ζήλο, εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου