www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ελληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη διατροφή

Κρίταμο, κρόκος, ματζουράνα, μαστίχα, μελισσόχορτο, σατουρέγια και φασκόμηλο. Επτά επιλεγμένα αρωματικά φυτά της πατρίδας μας, σε εδέσματα απολαυστικά στη γεύση που αναδύουν τις μοναδικές μυρωδιές τους.

Στην καλαίσθητη έκδοση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βερτίσκου περιγράφεται η χρήση τους και τα μυστικά τους:

 

Πρόλογος

 

«Σε χαρές και λύπες, σε γιορτές και επίσημες τελετές, πάντα υπάρχει ένα λουλούδι στολίδι στα πιο τρυφερά και ευγενικά συναισθήματα του ανθρώπου. Πόσοι, όμως, από μας γνωρίζουν ότι τα κόκκινα τριαντάφυλλα του πάθους ή τα λευκά της αγνότητας, τα γαρύφαλλα και τόσα άλλα που στολίζουν τις βιτρίνες των ανθοπωλείων στα αστικά κέντρα ήταν κάποτε αγριολούλουδα; Ήταν κάποτε αυτοφυή φυτά που στόλιζαν αγρούς και λιβάδια, κομμάτι της βιοποικιλότητας της φύσης;

Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν αγρό γεμάτο από τουλίπες και μαργαρίτες. Ακόμη και όσοι θα είχαν την τύχη να ανταμώσουν κάποια στιγμή το λουλούδι μιας αγριοτριανταφυλλιάς να στολίζει την άκρη ενός ορεινού δρόμου, δεν θα περνούσε από το νου τους ότι είναι το λουλούδι που τόσα έχουν ειπωθεί για την ομορφιά του. Και, όμως… Τι προκάλεσε αυτήν την αλλαγή; Απλά κάπου κάποτε ένα χέρι τα ‘κοψε και τα μετέφερε σε μια άλλη διάσταση ζωής, της αστικής, και τα έκανε σύμβολο του ανθρώπινου πάθους και πόθου.

 

Έτσι και μεις, σήμερα, απλώνουμε το χέρι μας για να κόψουμε κρίταμο και μαντζουράνα, μελισσόχορτο, σατουρέγια και άλλα αγριολούλουδα ή, πιο επιστημονικά, αυτοφυή φυτά και βότανα της Ελληνικής γης για να στολίσουμε το πιάτο μας με το μεθυστικό και λεπτεπίλεπτο άρωμά τους.

 

Μ’ αυτόν τον τρόπο το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βερτίσκου και στο πλαίσιο του Προγράμματος Βιολογική Γεωργία και Προϊόντα προσπαθεί να συμβάλλει στην αειφορική διαχείριση του τόπου και να ξυπνήσει μνήμες της παραδοσιακής και ιδιαίτερα της Μεσογειακής διατροφής. Το πρόγραμμα Βιολογική Γεωργία – Προϊόντα υλοποιείται στο Κέντρο από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αλλαγή στάσης που χρειάζεται να έχει ο ενεργός πολίτης ως προς τις διατροφικές αλλά και τις καταναλωτικές του συνήθειες.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΚΠΕ Βερτίσκου με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και την καθοδήγηση της Επιστημονικής συνεργάτιδας Τακτικής Ερευνήτριας Δρος Μαλούπα Ελένης καθώς επίσης και της Στικούδη Μαρίας θεμελιώθηκε η απόφαση για την έκδοση του έντυπου αυτού.

 

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και την κα Μαλούπα και την κα Στικούδη που μας εμπιστεύθηκαν και μας προσέφεραν το υλικό τους.
Χωρίς την ουσιαστική τους συμβολή δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία αυτού του εκπαιδευτικού υλικού.
 

Υπεύθυνη λειτουργίας ΚΠΕ Βερτίσκου
Κυρτσάνη Αλίκη»

 

Δείτε το εδώ: Ελληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη διατροφή


Paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου