www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Έρχεται επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας

Το θέμα της επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε ολόκληρη την Μεσσηνία, που εκκρεμεί για περισσότερο από 15 χρόνια, επανέρχεται στο τραπέζι της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα και η πιθανή αναγνώρισή του αναμένεται να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις προώθησης και εμπορίας.

Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου στις 9 Ιουνίου συζητείται στην Επιτροπή με θετική εισήγηση το ΠΟΠ Καλαμάτας.

 

«Εκτιμούμε», σημείωσε, «ότι λήγει το θέμα. Η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω από 15 χρόνια. Είχε γίνει ένα πολύ σοβαρό λάθος απ' την τότε διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι οποίες ζήτησαν να υπάρξουν τέσσερα Π.Ο.Π. στο νομό Μεσσηνίας, ένα κατά επαρχία (Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας). Η ΕΕ ενέκρινε μόνο το ΠΟΠ της επαρχίας Καλαμάτας, θεωρώντας ότι το όνομα Καλαμάτα είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου, λόγω και της ελιάς Καλαμάτας. Τ' άλλα ΠΟΠ τ' απέρριψε».

 

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια κατατέθηκε διορθωτικός φάκελος ώστε να υπάρξει επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου με το όνομα Καλαμάτα σε όλο το νομό Μεσσηνίας, όμως «με τις κωλυσιεργίες και τις συνεχείς παρεμβάσεις εταιρειών (τελευταία ένσταση έγινε από την Αίγυπτο), οι οποίες δεν ήθελαν να υπάρχει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου ΠΟΠ γιατί τους συνέφερε να αγοράζουν φθηνά το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, η προσπάθεια δεν έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς και τους μεταποιητές».

 

«Το θέμα επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας μάς έχει βασανίσει! Το περιμέναμε ως μάννα εξ ουρανού! Πηγαίναμε από τρίμηνο σε τρίμηνο κι έχουν περάσει χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας «Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου Α.Ε.» (ΜΕ.ΣΥΝ.ΕΛ.) Σταύρος Αδαμόπουλος, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανήκει μόνο σε συνεταιρισμούς. «Φυσικά, αυτό δεν είναι πανάκεια, αλλά εργαλείο ανάπτυξης», ανέφερε.

 

«Το ΠΟΠ αφορά τον αγροτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα πολλά πράγματα», σημειώνει από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΜΕ.ΣΥΝ.ΕΛ Βασίλης Σταθόπουλος.

 

«Ήδη η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία αγγίζει τους 60.000 τόνους. Η χωρητικότητα των δεξαμενών του νομού δεν ξεπερνά τους 20.000 τόνους, έτσι υποχρεωνόμαστε να διαθέτουμε το λάδι μας την ώρα που δεν έχει τιμή, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αποθηκεύσουμε, ούτε και προσωρινά. Στην Κρήτη είναι πιο αναπτυγμένες οι υποδομές».

 

Τη σημασία της επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία υπογράμμισε και ο πρώην νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος. «Η επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία», ανέφερε, «σημαίνει πολλά, επειδή υπάρχει το ίδιο λάδι, περίπου η ίδια ποικιλία ελιάς, είναι λάδι υψηλής ποιότητας. Αρκεί οι παραγωγοί να κρατήσουν κάποιες προδιαγραφές. Θα έχουμε καλύτερη προώθηση του προϊόντος και καλύτερες τιμές. Είναι κίνητρο ν' ανεβάσουμε την ποιότητα. Ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω, όταν βεβαιωθεί για την ποιότητα».

Paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου