Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι εν λόγω εκθέσεις ζητήθηκαν στα πλαίσια του κανονισμού σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές , και τα βασικά τους συμπεράσματα οδηγούν σε κανόνες προαιρετικής σήμανσης ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση καθώς το κόστος υποχρεωτικών απαιτήσεων σήμανσης υπερτερεί των ωφελειών.
Η πρώτη έκθεση εξετάζει τη σκοπιμότητα των διαφόρων επιλογών για την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και για ήσσονος σημασίας κρέατα, κυρίως κρέας αλόγου, κρέας κουνελιών και κρέας πουλιών (εκτρεφόμενων και άγριων), δεδομένου ότι σχετικοί κανόνες επισήμανσης είναι ήδη σε ισχύ για το βοδινό κρέας, το χοίρειο κρέας, το κρέας πουλερικών, το πρόβειο και το αίγειο κρέας.
Η δεύτερη έκθεση διερευνά την ανάγκη για τους καταναλωτές να ενημερώνονται σχετικά με την προέλευση των μη επεξεργασμένων τροφίμων, των προϊόντων ενός μόνο συστατικού και των συστατικών που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% ενός τροφίμου, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την επισήμανση της καταγωγής για όλες αυτές τις κατηγορίες τροφίμων, αλλά σε μικρότερο βαθμό για τις κατηγορίες τροφίμων, όπως το κρέας, τα προϊόντα με βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η έκθεση εξετάζει επίσης το κόστος και τα οφέλη των κανόνων για την επισήμανση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην εσωτερική αγορά και στις διεθνείς συναλλαγές, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εθελοντική επισήμανση της καταγωγής, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα καθεστώτα υποχρεωτικής επισήμανσης της καταγωγής και για συγκεκριμένα τρόφιμα ή κατηγορίες τροφίμων, είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να προχωρήσει το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου