www.biopoiotita.gr

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Σάρωσαν τα κρητικά προϊόντα στην Food Africa 2015

Η Περιφέρεια Κρήτης, η μοναδική Ελληνική Περιφέρεια στην έκθεση,  συμμετείχε με δικό της περίπτερο προβάλλοντας ποιοτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, είδη αρτοποιίας, σταφίδα, αρωματικά φυτά, μέλι, κ.α.

Την έκθεση, που εγκαινίασε ο υπουργός Βιομηχανίας της Αιγύπτου, επισκέφθηκαν εκατοντάδες επιχειρηματίες, εισαγωγείς τροφίμων, από την Αίγυπτο και τις χώρες της Μ. Ανατολής, όπως επίσης χιλιάδες επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα Κρητικά προϊόντα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε,  σήμερα που η χώρα αρχίζει και πάλι να σταθεροποιείται πολιτικά, είναι μεγάλη ευκαιρία για τα Κρητικά προϊόντα να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στην αγορά της Αιγύπτου που αριθμεί περί τα 90 εκ. καταναλωτές. Παράλληλα  επισημάνθηκε από αξιωματούχους της Αιγύπτου και της Ελληνικής Πρεσβείας ότι,  θα ήταν ιδανική η ακτοπλοϊκή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω Κρήτης, γεγονός που θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο το εμπορικό σταυροδρόμι των Ελληνικών, Κρητικών εξαγωγών προς τις χώρες της Αφρικής και της Μ. Ανατολής, με χαμηλότερο κόστος μεταφοράς. Σήμερα οι Ελληνικές επενδύσεις στη χώρα των «Φαραώ» ανέρχονται στα 4 δις ευρώ, (6ος εμπορικός μας εταίρος) με τάσεις συνεχούς ανόδου, ενώ δραστηριοποιούνται 184 Ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν 130.000 εργαζόμενους.

Η Αντιπεριφερειάχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη αναφερόμενη στην συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η Food Africa επισήμανε ότι η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού και της εξωστρέφειας δίνει το παρόν στην έκθεση την κατάλληλη χρονική περίοδο που η χώρα καταρχήν αρχίζει να σταθεροποιείται, και να είναι ραγδαία αυξανόμενες οι οικονομικές-εμπορικές επενδύσεις-συναλλαγές.

«Με τη συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη έκθεση η Κρήτη βάζει τα θεμέλια για να αναπτυχθεί το εξαγωγικό εμπόριο του νησιού μας και να διευρυνθούν οι εμπορικές σχέσεις με μια χώρα που αλλάζει «πρόσωπο» ραγδαία. Η Αίγυπτος είναι το μεγάλο «σταυροδρόμι» για τα Κρητικά, τα Ελληνικά προϊόντα προς τις Αραβικές χώρες και την ευρύτερη βόρεια Αφρική» δήλωσε η κ. Βρέντζου και πρόσθεσε: «Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας της Κρήτης προς τις αναδυόμενες οικονομικά και εμπορικά χώρες. Αυτό που επιχειρούμε με την συμμετοχή μας στην Food Africa, είναι να ανοίξουμε την πόρτα στα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα στην Αίγυπτο με τους 90 εκ. καταναλωτές, στις χώρες της Μ. Ανατολής. Θα επιχειρήσουμε μαζί με όλες τις παραγωγικές τάξεις του τόπου να διοργάνωσουμε ένα επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ Αιγύπτου-Κρήτης ώστε να ισχυροποιηθούν οι οικονομικοί μας δεσμοί. Επιδίωξη μας είναι να γίνει σύντομα το επιχειρηματικό-οικονομικό φόρουμ στην Κρήτη σε συνεργασία και με την πρεσβεία μας στο Κάιρο.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν η επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου ποιότητας, ασφάλειας των τροφίμων στην Αίγυπτο Dr. Rudinah Betarsech, ο Πρόεδρος της IFP Group (οργανωτής εκθέσεων στις Αραβικές χώρες) κ. Aoun Albert, ο αντιπρόεδρος της IFP Group κ. Fadi Kadura, στελέχη της Ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, αλλά και πολλοί Έλληνες ομογενείς που εκδήλωσαν την χαρά τους για την παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος το επόμενο διάστημα τοποθετείται πρέσβης στη Μόσχα,  ανέφερε: «Χαίρομαι καταρχήν που υπάρχει Ελληνική εκπροσώπηση στην έκθεση και μάλιστα τόσο αξιόλογη. Η συμμετοχή της Ελλάδας μέσω της Περιφέρειας Κρήτης είναι στρατηγικής σημασίας θα έλεγα χωρίς υπερβολή. Η Food Africa είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις προϊόντων στην Αφρική αλλά και στις χώρες της Μ. Ανατολής. Η Αίγυπτος πριν από 5 χρόνια ήταν ο 29ος εμπορικός μας εταίρος και σήμερα είναι ο 6ος κατά σειρά, και αυτό το επιτύχαμε μετά από πολλές προσπάθειες. Στην χώρα εξάγουμε από φρούτα και λαχανικά μέχρι βιομηχανικά, οικοδομικά υλικά ειδικών εφαρμογών. Έχουμε επενδυμένα κεφάλαια ύψους 4 δις ευρώ, και δραστηριοποιούνται 184 επιχειρήσεις με 130.000 θέσεις εργασίας. Η Αίγυπτος εκτιμά ότι η Ελλάδα την έχει επιλέξει ως γεωστρατηγικό της εταίρο στην ευρύτερη περιοχή. Οι πολιτικές σχέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι άριστες, και επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Οι οικονομικές επενδύσεις-συνεργασίες έχουν ακόμη μεγάλο περιθώριο να αναπτυχθούν. Δεν πρέπει να διστάζουμε, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο εξωστρεφείς. Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη αγορά η οποία για τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα είναι σταθερή, και θα ενθάρρυνα τους Έλληνες επενδυτές, εξαγωγείς, να στραφούν στην αγορά των 90 εκ. καταναλωτών. Τα 5 τελευταία χρόνια η κερδοφορία της χώρας μας από τις οικονομικές συναλλαγές με την Αίγυπτο ανέρχονται στα 13 δις ευρώ».

 

Ενδιαφέρον από Ιράκ και Ιορδανία

Στην τετραήμερης διάρκειας έκθεση το Κρητικό περίπτερο επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων Αιγύπτιοι, Σαουδάραβες, Ιορδανοί, Λιβανέζοι  επιχειρηματίες που ενδιαφέρθηκαν για εισαγωγές Κρητικών προϊόντων στις χώρες τους με προϊόν «ναυαρχίδα» το ελαιόλαδο. Η κ. Βρέντζου υποδέχτηκε μεταξύ άλλων Ιρακινή επιχειρηματία που λειτουργεί μέχρι σήμερα αλυσίδα 50 καταστημάτων σούπερ μάρκετ  που θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους σε 250 καταστήματα σε Αραβικές χώρες, και η οποία ενδιαφέρθηκε για την εισαγωγή Κρητικών προϊόντων. Επίσης Ιορδανός επιχειρηματίας με 23 Αραβικές εταιρείες τροφίμων ενδιαφέρθηκε για εισαγωγές Κρητικών προϊόντων.

Τέλος στην έκθεση οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, με την διανομή τουριστικών φυλλαδίων, συγχρόνως προβαλλόταν σε video η τουριστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ διανέμονταν και  φυλλάδια  για την προώθηση της μοναδικής Κρητικής διατροφής.

Agronews.gr