www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Πρώτο σε επιδόσεις το αγουρέλαιο Χαλκιδικής

Δυναμικός παράγοντας ανάμεσα στο ελληνικά και στα ξένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα εξελίσσεται το αγουρέλαιο Χαλκιδικής, καθώς παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις, όσον αφορά την ποιότητα και τη διατροφική του αξία, συνδυάζοντας ακόμη και τη δυνατότητα χρήσης ισχυρισμών υγείας πάνω στην ετικέτα του, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται στο επίπεδο των τιμών του προϊόντος.

Agronews.gr


Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από ειδική επιστημονική ομάδα, σε δείγματα από 32 τυποποιητές της Χαλκιδικής, της εσοδείας 2014-2015, στο πλαίσιο της προσπάθειας που επιχειρεί η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για την ανάδειξη και στήριξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Τα δείγματα αναλύθηκαν από την ομάδα του αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιο Μαγιάτη και προέκυψε ότι ο μέσος όρος των ειδικών πολυφαινολών (δείκτης D3) ήταν στα επίπεδα των 495 mg/kg (εκ των οποίων ελαιοκανθάλη 273 mg/Kg) και το υψηλότερο έφθασε το εξαιρετικό όριο των 1026 mg/kg με ονομασία YANNI’S LIMITED  ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων διεθνούς δειγματοληψίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ήταν 330 mg/kg (εκ των οποίων 135 mg/Kg ελαιοκανθάλη), αναδεικνύοντας την ποιοτική υπεροχή του αγουρελαίου της Χαλκιδικής.

Η χημική ανάλυση που έδωσε τα παραπάνω αποτελέσματα της μελέτης πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την μέθοδο NMR (Nuclear Magnetic Resonance) που έχει δημοσιευθεί (στο  J. Agric. Food Chem. 2012, 60 (47), pp 11696–11703 και J. Agric. Food Chem., 2014, 62 (3), 600–607) και αποδεικνύει την ανώτερη ποιότητα του Αγουρέλαιου Χαλκιδικής σε σχέση με τα υπόλοιπα Ελληνικά και ξένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, καθώς και την υψηλή διατροφική του αξία, αφού είναι πλούσιο σε Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη.  Σημειώνεται ότι οι ουσίες αυτές διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Την ενημερωτική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Βαγιωνάς (Βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής), ο κ. Ταχματζίδης (αντί-περιφερειάρχης αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), η κ. Ζωγράφου (Γεωπόνος – Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Π. Ε. Χαλκιδικής), επιχειρηματίες του κλάδου και μέλη των τοπικών κοινοτήτων της Π.Ε. Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου