www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Μειώθηκαν τον Ιούλιο οι τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO


Σε ποσοστό -2% μειώθηκαν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και σε ποσοστό -3,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με τον Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO). Η μείωση οφείλεται κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στο πετρέλαιο, τα δημητριακά, τη σόγια και το φοινικέλαιο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μετρά τις μηνιαίες μεταβολές στις τιμές των σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, γαλακτοκομικών, κρέατος και ζάχαρης, αναφερει πως ο δείκτης τιμών υποχώρησε τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012.
Αναλυτικότερα ο FAO αναφέρει τα εξής:
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO ήταν τον Ιούλιο του 2013 μειωμένος κατά -3,7% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο και σχεδόν 13% κάτω σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η απότομη υποχώρηση αντανακλά ως επί το πλείστον την πτώση στις τιμές του καλαμποκιού, καθώς οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αναπτέρωσαν τις ελπίδες για σημαντική αύξηση της παραγωγής σε διάφορους βασικές χώρες παραγωγής καλαμποκιού. Οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν επίσης, αλλά ο ισχυρός ρυθμός των εξαγωγών περιόρισε την πτώση. Οι μεταβολές των τιμών του ρυζιού ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, μείωση στις τιμές της Ταϊλάνδης σε αντίθεση με υψηλότερες τιμές στο Βιετνάμ.
Ο Δείκτης Τιμών για τα έλαια/λίπη του FAO ήταν τον Ιούλιο του 2013 μειωμένος κατά -3,3% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο και στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 3 ετών. Η πτώση του δείκτη αντανακλά κυρίως τη χαλάρωση στις τιμές της σόγιας και του φοινικέλαιου. Οι τιμές του σογιέλαιου έχουν πέσει ως απάντηση στην άφθονη διαθέσιμη ποσότητα για εξαγωγή, κυρίως στην Αργεντινή, σε συνδυασμό με την ασθενή ζήτηση (συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κλάδου βιοντίζελ), καθώς και τις καλές προοπτικές καλλιέργειας σόγιας στις ΗΠΑ. Οι μειωμένες τιμές στο φοινικέλαιο, κυρίως προέκυψαν από τη συνένωση της άφθονης παραγωγής και της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτηση για εισαγωγές, κυρίως από την Κίνα. Οι τιμές για την ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο μειώθηκαν επίσης, αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση των προοπτικών στις καλλιεργητικές προοπτικές του 2013/14.
Ο Δείκτης Τιμών για τα γαλακτοκομικά του FAO τον Ιούλιο του 2013 σημείωσε πτώση σε ποσοστό -1,1%. Ενώ οι τιμές μειώθηκαν συνολικά, η μείωση ήταν σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των διαθεσίμων στην Ωκεανία και της στασιμότητας στην παραγωγή γάλακτος μεταξύ άλλων εξαγωγέων, κυρίως στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ. Οι τιμές γάλακτος σε σκόνη στηρίχτηκαν στις περιορισμένες προμήθειες, αλλά η αύξηση αντισταθμίστηκε από την πτώση στις τιμές του τυριού λόγω της μειωμένης ζήτησης για εισαγωγές.
Ο Δείκτης Τιμών για το κρέας του FAO ήταν αμετάβλητος από το αναθεωρημένο επίπεδο τον Ιούνιο. Οι τιμές για τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας ήταν χαμηλότερες, ενώ εκείνες των βοοειδών και προβάτων αυξήθηκαν. Συνολικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διεθνείς τιμές για το κρέας αποδυναμώνονται εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης των εισαγωγών - κυρίως από χώρες της Ασίας - αντικατοπτρίζοντας την αύξηση της παραγωγής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη συσσώρευση των εγχωρίως παραγόμενων αποθεμάτων κρέατος.
Ο Δείκτης Τιμών για τη ζάχαρη του FAO τον Ιούλιο του 2013 σημείωσε πτώση σε ποσοσό -1,5% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν για 4ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, λόγω της αναμενόμενης μεγάλης πλεονάζουσας παραγωγής σε μεγάλες περιοχές παραγωγής, κυρίως στη Βραζιλία, το μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο. Η μείωση των τιμών αιθανόλης στη Βραζιλία παρέχει επίσης ένα κίνητρο για να μετατρέψουν οι παραγωγοί περισσότερα ζαχαροκάλαμα σε ζάχαρη αντί για αιθανόλη, γεγονός που συνετέλεσε περαιτέρω στην καθοδική πίεση των διεθνών τιμών ζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου