www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μικρή αύξηση της τιμής των σύκων από τη ΣΥΚΙΚΗ


Κατσένιος Νίκος|  07/08/2013 - 05:02 μμ
Κατά 2 λεπτά του ευρώ υψηλότερες στις δύο πρώτες κατηγορίες είναι οι φετινές τιμές για τα σύκα, που ανακοίνωσε η ΣΥΚΙΚΗ, μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, η παραγωγή φέτος είναι πιο πρώιμη από κάθε άλλη φορά, καθώς το μάζεμα ξεκίνησε τον Ιούλιο και τα πρώτα απεντομωτήρια θα ανοίξουν πριν τον Δεκαπενταύγουστο.
Πιο αναλυτικά, οι τιμές καθορίστηκαν ως εξής: Ποιότητα α’ 1,60 ευρώ το κιλό (1,58 πέρσι). Ποιότητα β’ 1,40 ευρώ (1,38). Ποιότητα γ’ 1 ευρώ (πέρσι υπήρχε η β2 με 1 ευρώ και η γ’ με 85 λεπτά). Ποιότητα δ’ (από 88 έως 100 σύκα) 80 λεπτά.
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ήταν ιδανικές, δεδομένου ότι δεν σημειώθηκε καύσωνας και τα σύκα έβαλαν μέλι. Οι ζέστες ήταν καλές, όπως έπρεπε, ενώ και οι βροχές πριν από 15 ημέρες έκαναν καλό στα σύκα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ ανέφερε επίσης ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και ο βοριάς των τελευταίων ημερών φρέναρε τα πράγματα και στη Λακωνία δημιούργησε προβλήματα.
Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για πρωιμότητα, σημειώνοντας ότι πρώιμοι θα είναι και οι ανταγωνιστές μας, οι Τούρκοι. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως μέχρι τις 25 Αυγούστου θα έχουν φύγει και τα πρώτα φορτία για το εξωτερικό.
Όσον αφορά την ανασύσταση και φύτευση νέων συκεώνων, η Συκική δίνει στα μέλη της δωρεάν φυτά από το φυτώριο της, καθώς και τεχνικές συμβουλές. «Φέτος δώσαμε 7.000 φυτά και του χρόνου θα δώσουμε 15.000 με 20.000», τονίζει ο πρόεδρος και σημείωσε ότι: «Υπάρχει ζήτηση, ενδιαφέρον. Η συκιά φυτεύεται κανονικά Φλεβάρη με Μάρτη και η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το έδαφος και από τον τρόπο και τη φροντίδα της καλλιέργειας. Μετά από 5 χρόνια έχεις παραγωγή και μετά από 10 κανονική παραγωγή. Η συκιά γερνάει στα 50 χρόνια. Και ό,τι γερνάει, δεν αποδίδει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου