www.biopoiotita.gr

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Σαλάμι… δια ελιάς και αέρος από φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας


Ταγκαλάκη Έλενα|  06/08/2013 - 02:10 μμ
Μια διεθνή πρωτοτυπία πέτυχαν οι… ευφάνταστοι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας οι οποίοι σε συνεργασία με τους ερευνητές του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων.
Οι φοιτητές, εξασφάλισαν μάλιστα το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό Ecotrophelia του ΣΕΒΤ, για τον οποίο έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η Agrenda. Το βραβευμένο προϊόν, με την επωνυμία «διά ελιάς και αέρος» παράχθηκε χωρίς κανένα χημικό συντηρητικό ή άλλο χημικό πρόσθετο και εμπλουτίστηκε με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, βιοδραστικές πολυφαινόλες ελιάς, απομονωμένες από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου, οι οποίες βελτιώνουν τη ποιότητα, τη συντηρησιμότητα και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Η ομάδα των φοιτητών που ανέπτυξε το καινοτόμο προϊόν αποτελούνταν από τους Μάριο Κανδυλάκη, Ευθύμιο Τσιμτσιράκη και Σέργιο Τουχικιάν, με επιβλέποντα καθηγητή τον δόκτορα Ιωάννη Γιαβάση, μικροβιολόγο-βιοτεχνολόγο, ειδικό στις βιομηχανικές ζυμώσεις και τα ζυμούμενα προϊόντα.

Το προϊόν αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Δρα. Κωνσταντίνο Πετρωτό και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία παραγωγής πολυφαινολών από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου.

Η πρωτοπόρα έρευνα, με την προσθήκη των φυσικών πολυφαινολών ελιάς σε υγρή μορφή ή σε μορφή ενθυλακωμένης σκόνης οδήγησε σε παραγωγή ενός καινοτόμου, υψηλής ποιότητας, φυσικού προϊόντος χωρίς τα συντηρητικά νιτρώδη που ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου και με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διατήρηση του χρώματος και την αποφυγή τάγγισης.

Η αρμονική συνεργασία των δύο ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Λάρισας, καθώς και δύο πρωτοπόρων τοπικών επιχειρήσεων (με έδρα την Καρδίτσα η μία και τη Λάρισα η άλλη) οδήγησε σε μία καινοτομία με διεθνή εμβέλεια που σύντομα θα αποδώσει, όπως εκτιμάται, προστιθέμενη αξία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην τοπική κοινωνία. Σημαντική ήταν, επίσης, η συμβολή του Λαρισαίου γραφίστα Σωτηρίου Γεροκώστα στην καλλιτεχνική διαμόρφωση της μακέτας του προϊόντος, που απέσπασε εξαιρετικά σχόλια για την πρωτοτυπία και το μήνυμά της που αντικατοπτρίζει την Ελλάδα και τις μεσογειακές αξίες.

Το προϊόν αποτελεί ταυτόχρονα μία οικολογική καινοτομία, αφού συμβάλλει στην αξιοποίηση των φυτικών νερών του ελαιοτριβείου και την αποφυγή μετατροπής τους σε ένα ρυπογόνο απόβλητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας που είχε συμμετοχές στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ