www.biopoiotita.gr

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Αποζημιώσεις για τα προβλήματα καρπόδεσης στα ελαιόδεντρα ζητάνε οι συνεταιρισμοί της Κέρκυρας

Αποζημιώσεις για τα προβλήματα καρπόδεσης στα ελαιόδεντρα ζητάνε οι συνεταιρισμοί της Κέρκυρας
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Νυμφών, Αργυράδων, Μέσης Κέρκυρας, Αυλιωτών, Νότιας Κέρκυρας, Επίσκεψης και Λαυκίου, απέστειλαν επιστολή στον διοικητική του ΕΛ.Γ.Α. σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει στο νησί της Κέρκυρας που αφορά τα προβλήματα καρπόδεσης που προέκυψαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρουν κατά την περίοδο άνθησης των ελαιόδεντρων παρατηρήθηκε σε αυτά σε μεγάλο ποσοστό το φαινόμενο της σχινοκαρπίας. Ως αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου υπάρχει έντονα μειωμένη καρπόδεση η οποία απειλεί το μεγάλο μέρος της αναμενόμενης παραγωγής.
Στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:
«Κύριε Διοικητά
Σας ενημερώνουμε ότι εξαιτίας των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών που εμφανίστηκαν απροσδόκητα στην περιοχή μας (Σύμπλεγμα νήσων βόρειου Ιονίου: Κέρκυρα, Παξοί και Διαπόντιοι Νήσοι) κατά την περίοδο άνθησης των ελαιόδεντρων παρατηρήθηκε σε αυτά σε μεγάλο ποσοστό το φαινόμενο της σχινοκαρπίας.
Ως αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου υπάρχει έντονα μειωμένη καρπόδεση η οποία απειλεί το μεγάλο μέρος της αναμενόμενης παραγωγής της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου για την περιοχή μας.
Δεδομένης της εξάρτησης του συμπλέγματος των νησιών που κατοικούμε από την ελαιοκαλλιέργεια, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για μονοκαλλιέργεια, όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι από τα στατιστικά στοιχεία που έχετε στην κατοχή σας, αυτό έχει ως συνέπεια σημαντική απώλεια του εισοδήματος των συνεταιριστών – αγροτών τους οποίους εκπροσωπούμε ως Αγροτικοί Συνεταιρισμοί αλλά και αρκετών άλλων ανεξάρτητων παραγωγών ελαιοκαλλιεργητών της περιοχής μας.
Κατά συνέπεια σας απευθύνουμε θερμή παράκληση, όπως να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες αποτίμησης των ζημιών, σε τρόπο ώστε να διασφαλίσουν οι παραγωγοί ελαιοκαλλιεργητές μας τις νόμιμες αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται.
Σε αναμονή της απάντησης σας, ευχαριστούμε πολύ».
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Δήμαρχο Κερκυραίων, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, την αρμόδια Θεματική Αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου