www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Απώλεια 150 εκατ. ευρώ για τους αγρότες της Κρήτης από τη φετινή μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου


Στα 150 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η απώλεια των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης αλλά και από την οικονομία του νησιού, από την μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου λόγω καιρικών συνθηκών, επισημαίνει με επιστολή του στην Κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Στην επιστολή, που δόθηκε προσωπικά από τον κ. Αρναουτάκη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο, καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία από έρευνα των υπηρεσιών της Περιφέρειας (σε πίνακες ανά Περιφερειακή Ενότητα για την παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία τριετία, την απώλεια εισοδήματος αλλά και τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα – βροχοπτώσεων της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου), βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι η μειωμένη παραγωγή, η σχινοκαρπία προήλθε αποκλειστικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα για το πρωτοφανές φαινόμενο και τις επιπτώσεις του έγινε ειδική αναφορά από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τους συνεργάτες του, την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη στη σύσκεψη φορέων που έγινε στην Περιφέρεια παρουσία του κ. Έξαρχου, του Υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου, Βουλευτών, του Γεν. Γραμμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δημάρχων κ.α.

Στη σύσκεψη, αλλά και στην επιστολή στην Κυβέρνηση επισημάνθηκε από την ηγεσία της Περιφέρειας ότι, οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγών είναι άνω του 60% και ότι από τη μέση παραγωγή στην Κρήτη των 100 -120 χιλιάδων τόνων φέτος λόγω της σχινοκαρπίας η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει συνολικά τους 40-50 χιλιάδες τόνους.

«Η παραπάνω μεγάλη απώλεια εισοδήματος θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ημέρες. Είναι λοιπόν ανάγκη πριν δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί», τονίζει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του, την οποία έχει στείλει στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ και στον ΕΛΓΑ, από τις 05/08/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου