www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ζάχαρη για τη διάγνωση του καρκίνου

Τι δείχνει νέα έρευνα που διεξήχθη στο Λονδίνο

Ένα νέο ρόλο θα έχει η ταπεινή ζάχαρη στο πολύ κοντινό μέλλον σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine.

«Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο με τη χρήση της ποσότητας ζάχαρης που περιέχεται σε μισή πλάκα σοκολάτας» υποστηρίζει ο Dr Simon Walker Samuel επικεφαλής ερευνητής της ομάδας των ειδικών του University College London οι οποίοι ανέπτυξαν με νέα τεχνική ανίχνευσης του καρκίνου.

Η νέα τεχνική (glucoCEST) βασίζεται στη λογική ότι οι κακοήθεις όγκοι καταναλώνουν (απορροφούν) πολύ περισσότερη γλυκόζη (σάκχαρο) από τους υγιείς ιστούς προκειμένου να συνεχίζουν να μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς.

Οι ερευνητές διαμόρφωσαν ανάλογα τους μαγνητικούς τομογράφους ούτως ώστε να ανιχνεύουν τους όγκους οι οποίοι «καταβροχθίζουν» σάκχαρα. Η μέθοδος αυτή εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο και θα αποτελέσει μια πιο απλή εναλλακτική λύση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο που γίνεται με χρήση ακτινοβολίας.

Η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποντίκια με καρκίνο του εντέρου όπου και διαπιστώθηκε ότι οι καρκινικοί όγκοι ήταν ανιχνεύσιμοι με την νέα τεχνική η οποία εφαρμόστηκε αφότου έγινε έγχυση γλυκόζης στα πειραματόζωα.

Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές της μεθόδου σε ανθρώπινους όγκους.

Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου