www.biopoiotita.gr

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Απαραίτητο το πρωινό για καλή καρδιά

Agronews|  23/07/2013 - 06:55 μμ
Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή θανατηφόρας στεφανιαίας νόσου κατά 27%, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Για τον οργανισμό μας είναι πολύ σημαντική η τακτική κατανάλωση σωστού πρωινού καθώς αυξάνονται τα καθημερινά επίπεδα ενέργειας και ελέγχεται καλύτερα το βάρος. Επιπλέον, το πρωινό είναι ζωτικής σημασίας και για την καλή υγεία της καρδιάς σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Όταν ένας άνθρωπος παραλείπει τακτικά το πρωινό, αυξάνει τον κίνδυνο για μία σειρά ασθενειών, όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 27.000 υγιών ανδρών, ηλικίας μεταξύ 45 και 82 ετών για χρονική περίοδο 16 ετών, έδειξε πως όσοι απέφευγαν το πρωινό ήταν κυρίως καπνιστές, ανύπαντροι και είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν πρωινό. Οι επιστήμονες, όμως, είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τις επιπτώσεις που είχε η παράλειψη του πρωινού ξέχωρα από αυτούς τους παράγοντες, που ενδεχομένως έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία.

Σύμφωνα με τη Δρ. Leah Cahill, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, όταν το σώμα στερείται τροφής, ο οργανισμός μπαίνει σε προστατευτική λειτουργία, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ινσουλίνης και χοληστερόλης. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρχει πρωινό, τότε το σώμα πιέζεται ακόμα περισσότερο, καθώς έχει στερηθεί την τροφή όλη τη νύχτα.

Όταν η τακτική αυτή επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια, ο οργανισμός γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε πως τα σνακ αργά τη νύχτα κάνουν μεγαλύτερο κακό στην καρδιά απ’ ό,τι η παράλειψη του πρωινού και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 55%. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός υπερφορτώνεται και δεν μπορεί να χωνέψει σωστά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, να παίρνουμε βάρος και να μεταβάλλονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία παράλληλη μελέτη, που εξετάσει τις επιπτώσεις που έχει η παράλειψη του πρωινού στις γυναίκες, αλλά σύμφωνα με τη Δρ. Cahill, δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

(Πηγή: The Independent )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου