www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Μπλοκάρουν οι Ρώσοι τις ελληνικές εξαγωγές ζωικών προϊόντων


Παγώνουν οι εξαγωγές τροφίμων ζωικής προέλευσης της χώρας μας προς τη Ρωσία, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της υγειονομικής υπηρεσίας της Ρωσίας Rosselkhoznadzor. Οι περιορισμοί αφορούν 27 εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων, 16 εταιρείες παραγωγής κρέατος και 7 εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών. Αυτό αποφασίσθηκε μετά από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το κλιμάκιο της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας, από 10 μέχρι 21 Ιουνίου, για να πιστοποιήσει τις επιχειρήσεις της χώρας μας, ώστε να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους. Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά που δεν κατάφερε να απαντήσει στις ρωσικές αιτιάσεις. Η ρώσικη πλευρά ρίχνει τις ευθύνες στην κτηνιατρική υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επειδή δεν είχε ενημερώσει τις ελληνικές επιχειρήσεις για τις κτηνιατρικές και υγειονομικές απαιτήσεις και τα πρότυπα ασφάλειας που προβλέπει η ρωσική νομοθεσία. Το ΥπΑΑΤ είχε ενημερωθεί για τους ελέγχους πριν από δύο μήνες, τονίζουν. Μάλιστα ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση προς τις διπλωματικές αρχές της χώρας μας από το ελληνικό κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ που συνόδευε στους ελέγχους τις ρωσικές υπηρεσίες.
Οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει για την απαγόρευση των εξαγωγών στην τηλεδιάσκεψη, που έγινε την Παρασκευή (5/7/2013), μεταξύ του εκπροσώπου της Rosselkhoznadzor κ. Σεργκέι Ντάνκβερτ και του ελληνικού υπουργείου κ. Παναγιώτη Τριανταφύλλου. Η απόφαση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία την στιγμή που ήδη είχαν υπογραφεί συμβόλαια για εξαγωγές από τις ελληνικές εταιρείες. Μάλιστα η Rosselhoznadzor υποστηρίζει ότι είχε εκ των προτέρων ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο και υπήρξε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις για την επιθεώρηση. Όπως ανέφερε ο κ. Σεργκέι Ντάνκβερτ, υπάρχουν προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις ζωικής παραγωγής όσο και στο σύστημα ελέγχου που υπάρχει στη χώρα μας, το οποίο δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε πραγματικό έλεγχος από τις ρωσικές υπηρεσίες. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2009, είχε ξαναγίνει έλεγχος από τους Ρώσους αλλά δεν ήταν τόσο αναλυτικός. Αυτή τη φορά ήρθαν στη χώρα μας εξειδικευμένοι κτηνίατροι και υπεύθυνοι υγιεινής. Η απόφαση για τα γαλακτοκομικά αναφέρει ότι από τις 15 Ιουλίου μέχρι να υπάρξει συμμόρφωση των επιχειρήσεων, θα σταματήσουν όλες οι εξαγωγές προς τη Ρωσία. Για τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας θα μπορούν να συνεχίσουν να εξάγουν μόνο οι εταιρείες που δεν ελέγχθηκαν.

«Δεν υπάρχει έγγραφη ένδειξη ότι οι μονάδες παραγωγής που επιθεωρήθηκαν έχουν ελεγχθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ελλάδας, προκειμένου να καθοριστεί εάν ανταποκρίνονταν στις τελωνειακές και ρωσικές κτηνιατρικές και υγειονομικές απαιτήσεις και πρότυπα ασφάλειας που παρέχονται κατά την επιθεώρηση. Οι ειδικοί που εργάζονται στις μονάδες παραγωγής για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων δεν γνωρίζουν τόσο τις ρωσικές όσο και της τελωνειακής ένωσης κτηνιατρικές και υγειονομικές απαιτήσεις και πρότυπα ασφάλειας», επισημαίνει ο επικεφαλής της Rosselkhoznadzor κ. Γεβγένι Νεποκλόνοφ, στην επιστολή που απέστειλε, στις 26 Ιουνίου, στη γενική διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ και προσθέτει ότι «η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ελλάδα δεν κάνει αξιόπιστη πιστοποίηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για εξαγωγή στο έδαφος της Ρωσίας». Οι εκπρόσωποι της Rosselhoznadzor επισημαίνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ακόμη 40 ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, κινδυνεύουν με μέτρα προσωρινών περιορισμών για τις εξαγωγές ψαριών και θαλασσινών προς τη Ρωσία. Η άρση των περιορισμών στις ελληνικές εξαγωγές θα είναι δυνατή μόνο μετά από μια επανάληψη των ελέγχων που θα κάνουν στο μέλλον οι ρωσικές αρχές. Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών μας δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι για το αποτέλεσμα των ελέγχων. Μάλιστα μια εταιρεία τυροκομικών προϊόντων ανέφερε ότι έχει υπογραφεί συμβόλαιο για εξαγωγές τυριών στη ρώσικη αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα. 
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου