www.biopoiotita.gr

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Στο νομοσχέδιο για την επισήμανση τροφίμων γίνεται αναφορά και στο ελαιόλαδο που σερβίρεται στα κέντρα εστίασης

Αναφορά στην επισήμανση τροφίμων κάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης, για τη ρύθμιση της αγοράς. Το νομοσχέδιο συζητείται στο α’ θερινό τμήμα της Βουλής. Μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «για τα τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα και πωλούνται στα κέντρα εστίασης θα πρέπει να «αναγράφεται η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του τροφίμου». Αυτό αναμένεται να συμπεριλάβει και το ελαιόλαδο που σερβίρεται στα εστιατόρια. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου, «για τη διασφάλιση του περιεχομένου των προσυσκευασμένων τροφίμων από οποιαδήποτε παρέμβαση, οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένες από τον παραγωγό – συσκευαστή, έτσι ώστε οποιαδήποτε παρέμβαση στο περιεχόμενο να καθίσταται φανερή από την καταστροφή του συστήματος ασφάλειας». 

Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι «προσυσκευασμένο τρόφιμο» θεωρείται η μονάδα πωλήσεως που προορίζεται να παρουσιασθεί ως έχει στον τελικό καταναλωτή και στις μονάδες ομαδικής εστίασης και που αποτελείται από ένα τρόφιμο και τη συσκευασία, μέσα στην οποία έχει τροποποιηθεί πριν από την προσφορά του προς πώληση, εφ’ όσον η συσκευασία αυτή το καλύπτει ολικά ή μερικά, αλλά κατά τρόπο που να μην είναι δυνατόν να τροποποιηθεί το περιεχόμενο, χωρίς να ανοιχτεί ή να τροποποιηθεί η συσκευασία. 

Το άρθρο 6 στη συνέχεια αναφέρει τα εξής: 

«Για τα τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα και προσφέρονται στον τόπο λιανικής πώλησης στον καταναλωτή ή σε μονάδες εστίασης, ως ελάχιστες ενδείξεις πάνω στην πινακίδα ορίζονται: 
Α) η ονομασία πώλησης ή το είδος του τροφίμου 
Β) η ποιότητα και η ποικιλία του είδους αυτού, εφόσον προβλέπονται από άλλες διατάξεις 
Γ) η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του τροφίμου 
Δ) η τιμή ανά μονάδα μέτρησης 

Τα λοιπά προϊόντα πλην τροφίμων, που διατίθενται για τελική κατανάλωση, πρέπει να φέρουν τις ενδείξεις του προϊόντος, κατασκευαστή ή παρασκευαστή ή παραγωγού, εισαγωγέα, διανομέα, υπεύθυνου διάθεσης».
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=80979

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου