www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Συναγερμός στην Κρήτη από την κάθετη πτώση στην παραγωγή ελαιολάδου


Λασηθιωτάκη Πέλλα|  15/07/2013 - 09:57 πμ
Αγροτικό εισόδημα της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ θα χάσει η Κρήτη από τη φετινή πτώση της παραγωγής ελαιόλαδου που υπολογίζεται σε 50.000 τόνους! Κι αν σε αυτό το ποσό προστεθούν και οι υπεραξίες από τις εξαγωγές του προϊόντος σε τυποποιημένη και χύμα μορφή, τότε οι απώλειες για την οικονομία της Κρήτης θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νομός Ηρακλείου ο οποίος αναμένεται να παράγει περίπου 20.000 τόνους, ενώ η παραγωγή μίας μέσης χρονιάς είναι 45.000 τόνοι.Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νομός Ηρακλείου ο οποίος αναμένεται να παράγει περίπου 20.000 τόνους, ενώ η παραγωγή μίας μέσης χρονιάς είναι 45.000 τόνοι.
Υπάρχουν ελαιουργεία παραδοσιακών ελαιοκομικών περιοχών που φέτος δεν θα ανοίξουν και άλλα που θα υπολειτουργήσουν. Και τα περισσότερα θα αντιμετωπίσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, καθώς οι τζίροι δεν θα είναι αρκετοί για την κάλυψη στοιχειωδών οικονομικών αναγκών όπως η πληρωμή δόσεων σε δάνεια και οι συντηρήσεις κτιρίων και μηχανημάτων. Η κατάσταση της ελαιοκομίας φέτος στο νομό Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη είναι πρωτόγνωρη.

Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου και του προέδρου του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχου. Μέσω ΕΛΓΑ είναι αδύνατον να καταβληθούν αποζημιώσεις.  Μόνο μέσω ΠΣΕΑ, αλλά μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο δεν φαίνεται να έχει κινηθεί.

«Η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος σε επίπεδο Κρήτης θα ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ» επεσήμανε ο ταμίας της Ομοσπονδίας Μιχάλης Καμπιτάκης και πρόσθεσε: «Τεράστιο πρόβλημα θα υποστούν και όλοι οι κλάδοι που σχετίζονται με την παραγωγή, την τυποποίηση, το εμπόριο και τη μεταφορά του προϊόντος».  Οι συνδικαλιστές μάλιστα κάλεσαν τον κ. Έξαρχο να έρθει στην Κρήτη για να διαπιστώσει μόνος του το μέγεθος της ζημιάς.


Τεράστιο πρόβλημα 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ  Ανδρέα Στρατάκη φέτος ο νομός Ηρακλείου  αναμένεται να παράγει περίπου 20.000 τόνους, ενώ η παραγωγή μίας μέσης χρονιάς είναι 45.000 τόνοι. Η τρέχουσα τιμή παραγωγού του ελαιόλαδου είναι 2,5 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 0,3. Κατά συνέπεια η πτώση του αγροτικού εισοδήματος μόνο στο νομό Ηρακλείου αναμένεται να ανέλθει σε ποσό ύψους 62,5 εκατ. ευρώ και επειδή δεν θα είναι όλο το λάδι μέχρι 0,3 σε ύψος περίπου 60 εκατ. ευρώ! Κι αυτό, χωρίς να υπολογίζονται οι υπεραξίες από τις εξαγωγές του προϊόντος, επισημαίνει ο κ. Στρατάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι οι επιπτώσεις στα αγροτικά νοικοκυριά και γενικότερα στην οικονομία του τόπου θα είναι οδυνηρές. «Ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος φέτος έδωσε τεράστια ποσά στον ΕΛΓΑ. Θα έχει κάποιο αντίκρισμα;» επεσήμανε ο κ. Στρατάκης και πρόσθεσε: «Φέτος οι λίγοι ελαιοπαραγωγοί που θα παράγουν προϊόν αν και βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες δεν θα ψεκαστούν για το δάκο,  θα πληρώσουν δακοκτονία; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι».

Ερώτημα πάντως αποτελεί πώς θα σώσουν τη σοδειά τους οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν βεντέμα αλλά βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες δεν θα ψεκαστούν. Αν κάνουν δολωματικούς ψεκασμούς  θα προσελκύσουν όλους τους…δάκους της περιοχής τους που δεν βρίσκουν να φάνε από άλλα ελαιόδεντρα. Αν κάνουν ψεκασμούς κάλυψης, τότε δημιουργούνται κίνδυνοι για υψηλές υπολειμματικότητες χημικών ουσιών στο ελαιόλαδο που θα παραχθεί. «Θα είναι φέτος μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά» υπογραμμίζει ο κ. Στρατάκης.  Ήδη στα λιγοστά δέντρα που έχουν καρπούς σε περιοχές όπου δεν γίνεται δακοκτονία, εμφανίζονται αρκετά τσιμπήματα από τους δάκους.


Μεγάλο πρόβλημα έχουν τα ελαιουργεία 

Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν φέτος και τα ελαιουργεία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου Μάκη Αφθονίδη. Αρκετά ελαιουργεία δεν θα ανοίξουν και  άλλα θα υπολειτουργήσουν.. «Αν το ελαιουργείο δεν κάνει κάθε περίοδο 200 τόνους λάδι έχει πέσει έξω. Αλλά πόσα ελαιουργεία θα κάνουν αυτές τις ποσότητες φέτος…» επισημαίνει ο κ .Αφθονίδης. Όπως ο ίδιος λέει, οι τζίροι δεν θα γίνουν, όμως τα πάγια της ΔΕΗ, οι εισφορές στο ΤΕΒΕ, οι ανάγκες για συντηρήσεις μηχανημάτων και κτιρίων  και οι δόσεις των δανείων «τρέχουν».

Η φετινή προβληματική καρπόδεση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ιδιαιτέρως στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου παραγωγοί και ελαιουργοί ζουν την 3η κακή χρονιά. «Πριν δύο χρόνια είχαμε το πρόβλημα με τον παγετό, πέρυσι τα δέντρα δεν είχαν καρπό και φέτος έχουμε το γνωστό θέμα. Τρεις χρονιές χωρίς λάδι ζουν τα ελαιουργεία της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται» επισημαίνει ο κ. Αφθονίδης.


Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ‘Μπορεί η Ελλάδα να δώσει ενισχύσεις’        
                         
Ανοικτό παράθυρο για καταβολή οικονομικών ενισχύσεων στους ελαιοπαραγωγούς, ύψους μέχρι 7.500 ευρώ στον καθένα και σε διάστημα τριών ετών, αφήνει ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Ciolos απαντώντας σε ερώτηση  του ευρωβυλευτή Σπύρου Δανέλλη.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ciolos επεσήμανε ότι "η Ελλάδα μπορεί να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των ζημιών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες καταστρέφουν άνω του 30% της μέσης ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων” Σύμφωνα με τον κ. Ciolos «οι  ενισχύσεις αυτές μπορούν να φθάσουν το 80% των απωλειών (90% στις μειονεκτικές περιοχές) και θα πρέπει να μειωθούν κατά τα ποσά που εισπράχθηκαν στο πλαίσιο καθεστώτων ασφάλισης και κατά τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

«Τέλος, η Ελλάδα, αναφέρει ο Επίτροπος Γεωργίας,  μπορεί επίσης να χορηγήσει ενίσχυση de minimis, υπό τους όρους του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1535/2007. Οι ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να περιορίζονται σε 7.500 ευρώ ανά δικαιούχο σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, εντός των ορίων του εθνικού ανώτατου ορίου που καθορίζεται για την ίδια περίοδο στο παράρτημα του κανονισμού (75.382.500 ευρώ για την Ελλάδα)» κατέληξε  ο κ. Ciolos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου