www.biopoiotita.gr

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κομισιόν: αλλαγές στις διατάξεις εισαγωγών φυτικού αναπαραγωγικού υλικού στην Ελλάδα

Agronews|  25/06/2013 - 06:04 μμ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία παραβιάζει το άρθρο 34 ΣΛΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων απαιτώντας από κάθε πρόσωπο που εισάγει φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό από άλλο κράτος μέλος να έχει στην κατοχή του άδεια εμπορίας. Έτσι, ζητά από τη χώρα μας να τροποποιήσει τις διατάξεις της σχετικά με τις εισαγωγές φυτικού αναπαραγωγικού υλικού από άλλα κράτη μέλη
Πρέπει να πληρούνται ορισμένοι περιοριστικοί όροι προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η απαίτηση ισχύει τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους επαγγελματίες χρήστες. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι στόχος είναι να προληφθεί η φύτευση μολυσμένου υλικού και, ως εκ τούτου, να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας των φυτών.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι ελληνικές αρχές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά διότι δεν αντιμετωπίζουν τον πυρήνα των ανησυχιών της Επιτροπής, δηλαδή τους όρους υπό τους οποίους χορηγείται η άδεια εμπορίας. Κανένα από αυτά δεν θεωρείται σχετικό με τον στόχο της προστασίας της υγείας των φυτών στην περίπτωση των προσώπων που αγοράζουν πολλαπλασιαστικό υλικό για επαγγελματική χρήση. Στην περίπτωση των ιδιωτών, η απαίτηση για τη χορήγηση άδειας εμπορίας αυτή καθεαυτή θεωρείται δυσανάλογη.

Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με τη νομοθεσία της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου