www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε στη ζέστη;

Ανακαλύψτε ποιες βιταμίνες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις συνέπειες της ζέστης και του ήλιου. Ποιες έχετε περισσότερο ανάγκη τώρα το καλοκαίρι και που θα τις βρείτε...
H βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), σύμφωνα με έρευνες, βοηθά το σώμα μας να ανταποκριθεί φυσιολογικά στο θερμικό στρες που υφίσταται τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.  Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων που έχουν σχέση με τις αυξημένες θερμοκρασίες όπως εξάνθημα από τη ζέστη,  θερμοπληξία κτλ.
Επιπλέον η συγκεκριμένη βιταμίνη μειώνει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα μας για να προσαρμοστεί από τη δροσιά (π.χ. όταν είμαστε σε χώρο που κλιματίζεται) σε ένα πιο ζεστό περιβάλλον.
Η βιταμίνη C μερικές φορές χρησιμοποιείται τοπικά για να μειωθούν οι βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV) στο δέρμα, και όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων.
Τη βιταμίνη C θα τη βρείτε στα πορτοκάλια, και τις πιπεριές.
Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλει στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Θα τη βρείτε στο ελαιόλαδο.
Βιταμίνη D: Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για το δέρμα μας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων, και για το λόγο αυτό περιέχεται σε πολλά προϊόντα αντιγήρανσης, κρέμες προσώπου κτλ. 
Οι ειδικοί πιστεύουν ακόμη ότι η βιταμίνη D ίσως μπορεί να μας προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, ακόμα και από τον καρκίνο του δέρματος.
Η βιταμίνη D βρίσκεται άφθονη στα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Τέλος η βιταμίνη Α μπορεί να συμβάλλει στην προστασία μας από το μελάνωμα. Ερευνητές που μελέτησαν το ρόλο της συγκεκριμένης βιταμίνης στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν  καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Α, είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Μάνος Σιγανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου