www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Πιστοποίηση του ελαιολάδου ζητά ο Κασαπίδης

Agronews|  12/06/2013 - 04:26 μμ
Την ανάγκη πιστοποίησης της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά επισημαίνει επεσήμανε μεταξύ άλλων σε ερώτησή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την απάντηση του ΥΠΑΑΤ στην ερώτησή του για το ελαιόλαδο, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και ένα χρόνο περίπου οι εξελίξεις γύρω από το ελαιόλαδο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ραγδαίες και σημαντικότατες. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ευνοούν εντυπωσιακά το ελληνικό ελαιόλαδο συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών.
Μεγάλες ποσότητες, από τις συνολικά παραγόμενες, του ελληνικού ελαιολάδου ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές αυτές. Ωστόσο είναι εθνικά ωφέλιμο και πρακτικά εύκολο, κάτω από τις κατάλληλες επιστημονικές οδηγίες και σωστή οργάνωση, το ελληνικό ελαιόλαδο, σχεδόν στη συνολική ποσότητα που παράγεται ετησίως στη χώρα μας (250.000 – 300.000 χιλ. τόνοι), να αποκτήσει αυτή την ανώτερη ποιότητα που θα του δίνει ακόμα μεγαλύτερη υπεροχή στην παγκόσμια αγορά βάσει και των νεώτερων αδιαμφισβήτητων  επιστημονικών κριτηρίων.   
Τον τελευταίο χρόνο, επανειλημμένως έχω θέσει κοινοβουλευτικά μαζί με άλλους συναδέλφους μου ελαιοκομικών περιοχών, την αναγκαιότητα αυτή για το ελληνικό ελαιόλαδο. Όμως, η δημιουργία, οργάνωση και αξιοποίηση βασικών υποδομών για την ποιοτική αναβάθμιση και πιστοποίηση του ελληνικού ελαιολάδου, σύμφωνα με κριτήρια που ορίζονται από τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι δεν απασχολεί σοβαρά το αρμόδιο υπουργείο.
Για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον διεθνώς ως κριτήρια  για την ποιοτική κατάταξη του ελαιολάδου, απαιτούνται σύγχρονες βασικές υποδομές που ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας διαθέτουν, αλλά δεν είναι διαπιστευμένα για τις σπουδαίες και εξειδικευμένες αυτές αναλύσεις. 
Η αρμόδια Ευρωπαϊκή αρχή (EFSA) από το Δεκέμβριο του 12, όπως έγκαιρα είχε επισημανθεί κοινοβουλευτικά προς τον ΥΠΑΑΤ, θέσπισε ως κριτήρια που δημιουργούν ισχυρισμούς υγείας από τη χρήση του ελαιολάδου, συγκεκριμένες ποσότητες πολυφαινολικών ενώσεων, οι οποίες βρίθουν σε αρκετά ελαιόλαδα της χώρας.
Πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση αμερικάνικου πανεπιστημίου κάνει λόγο για θεραπευτική δράση ενάντια στο αλτσχάϊμερ σε πειραματόζωα, πολυφαινολικών ενώσεων (ελαιασίνη, ελαιοκανθάλη), που απαντώνται σε μεγάλες ποσότητες σε ελαιόλαδα ύψιστης ποιότητας.
Παρά το γεγονός αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα και σπουδαιότητα των εξελίξεων αυτών για το εθνικό μας αυτό προϊόν.
Σχολιάζοντας απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (Α.Π.:690/29.05.2013) στην ερώτηση (Α.Π.:9958/19.04.2013) που συνυπογράψαμε δεκατρείς βουλευτές, σχετικά με τις διαπιστεύσεις εργαστηρίων της χώρας με σκοπό την ποιοτική ανάλυση του ελαιολάδου, διατηρώ επιφυλάξεις για το σύνολο του περιεχομένου της απάντησης.
 Όσον αφορά στο τμήμα της απάντησης σχετικά με την καταγραφή ισχυρισμών υγείας στην ετικέτα του ελαιολάδου,  λόγω περιεκτικότητας αυτού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, οφείλω να επισημάνω ιδιαίτερα στον αρμόδιο υπουργό τα εξής:
Α) Οι συγκεκριμένες ουσίες αποτελούν παράγωγα της τυροσόλης και της υδροξυτυροσόλης, όπως επιβεβαιώνει και το επισυναπτόμενο έγγραφο1 του καθηγητή του Φαρμακευτικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαγιάτη.
Β) Συνεπώς, οι εν λόγω ουσίες, των οποίων η σημαντικότητα εκτενώς αναφέρθηκε στην υποβληθείσα ερώτηση, δύναται να ενταχθούν στο πλαίσιο του ΕΚ 432/2012 (επισυναπτόμενο έγγραφο2) περί ισχυρισμών υγείας στην ετικέτα  του ελαιολάδου.
Είναι πλέον σαφές από την απάντηση που μας έδωσε ο υπουργός, (για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο) ότι είχε λάθος ενημέρωση. Αυτό αποτυπώνεται στην τέταρτη παράγραφο από το τέλος του κειμένου της απάντησης του ΥΠΑΑΤ, όπου αναφέρεται στις ουσίες ελαιακανθάλη και ελαιασίνη, τις οποίες εντελώς εσφαλμένα, θεωρεί ότι δεν εμπίπτουν στον ευρωπαϊκό κανονισμό δημιουργίας ισχυρισμών υγείας για το ελαιόλαδο.
Αποτέλεσμα,  είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμότητας, μια ακόμη σημαντική ευκαιρία για πιστοποίηση της ανωτερότητας του εθνικού μας προϊόντος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του, πήγε χαμένη. Σε μια περίοδο μάλιστα που τέτοιες παραλήψεις κρίνονται αδικαιολόγητες.
Ο λόγος πλέον για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το εθνικό μας προϊόν, ανήκει στον Πρωθυπουργό, στον οποίο και κοινοποιούνται τα σχετικά έγγραφα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου