www.biopoiotita.gr

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή και τη Δευτέρα

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία ημέρα που υπενθυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία του περιβάλλοντος για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, αλλά και μία ημέρα γιορτής για ό,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) σε μήνυμά του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση, όχι με όρους «μόδας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τον εορτασμό της ημέρας το ΥΠΕΚΑ διοργανώνει, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, για την ενίσχυση αυτού του μηνύματος και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

«Επάρκεια δικαίου υπάρχει. Λείπει όμως ο σχεδιασμός και κυρίως η αποφασιστικότητα να υλοποιηθεί από όλους μας, πολιτεία, φορείς, πολίτες, μία αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση, όχι με όρους "μόδας" ή "πολιτικής ορθότητας", αλλά στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, που δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο όταν γίνεται από τους πολίτες, για τους πολίτες» αναφέρει στο μήνυμά του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος και υπογραμμίζει:

«Είναι αναγκαίο ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλέγμα στρατηγικών και δράσεων που πρέπει να αναλάβουμε άμεσα για να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον, πολύ περισσότερο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενός από τα σημαντικότερα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα σήμερα.

»Αυτός είναι ο στόχος και πάνω σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε, παρ’ όλες τις από χρόνια παγιωμένες δυσκολίες, ανάμεσα στις οποίες το μορφωτικό έλλειμμα και μερικές φορές μια καλά κρυπτόμενη υποκρισία γύρω από την έγνοια για τον περιβάλλον. Όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, αν δεν δοθεί η αναγκαία έμφαση στην άδολη περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχοντας ως στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να δώσουμε μεγαλύτερη δημοσιότητα στην ανάγκη ο άνθρωπος να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του στο χώρο που ζει, με σοβαρότητα και ρεαλισμό, προστατεύοντας και βελτιώνοντάς τον, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, συμμετέχει και η χώρα μας στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 5ης Ιουνίου εντάσσονται οι δράσεις και οι εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, οι οποίες επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, και θέτουν ως πρωταγωνιστές τα παιδιά, καθώς ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από τους διοργανωτές στη μορφωτική παράμετρο η οποία έχει κριθεί ως η πλέον σημαντική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 18:00 μέχρι τις 21:30 σε διαφορετικά σημεία της πλατείας Συντάγματος θα υπάρχουν: επιδαπέδια περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήριο σποράς, εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού, οικιακής κομποστοποίησης, εργαστήριο Origami, φουσκωτό πάρκο ανακύκλωσης, διαδραστικό παιχνίδι ανακύκλωσης και η μασκώτ της. Ενώ, στις 19:00 η φιλαρμονική του Δήμου θα προσφέρει μουσικό πρόγραμμα, στις 20:00 ο αθλητικός σύλλογος Θρακομακεδόνων «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» θα εκτελέσει χορογραφία ρυθμικής γυμναστικής στο τραγούδι της ανακύκλωσης. Παράλληλα, θα διεξάγεται στο κέντρο της Αθήνας παιχνίδι - κυνήγι. Τόπος εκκίνησης είναι η πλατεία Συντάγματος στις 18:00.

Παράλληλα, επιδαπέδια παιχνίδια θα βρίσκονται και στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο Θησείο, έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού. Η ημέρα θα κλείσει με προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ HOME σε γιγαντοοθόνη στην πλατεία Συντάγματος στις 21:30.

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 19:00 με τα εγκαίνια του Eco Art Festival «Tra(n)shformation - Περιττά Περίτεχνα» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το φεστιβάλ και η έκθεση θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 16 Ιουνίου κατά τις ώρες Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 -19.00, Πέμπτη: 11.00 -22.00. Την εβδομάδα 3-9 Ιουνίου θα γίνεται προβολή μηνυμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στις οθόνες του μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.).

«Είναι δράσεις ευρείας απήχησης και χαμηλού ή και μηδενικού κόστους, που μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Σημαντική θα είναι επίσης και η παρουσία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), προκειμένου να παρουσιάσει το συνολικό έργο του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με την πολύτιμη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Περιβαλλοντικού και Ποδηλατικού Συλλόγου Καλλιθέας Περί Ποδηλάτου, του Συλλόγου Αποφοίτων του προγράμματος «Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου και του Συλλόγου Συνεχιστές Εθελοντές Αθήνα 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου