www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησε η on line καταχώρηση πιστοποιημένων εκτάσεων και παραδόσεων ελιάς για το ποιοτικό παρακράτημα


Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠ μπορούν να καταχωρούν οι παραγωγοί τις πιστοποιημένες εκτάσεις και παραδόσεις επιτραπέζιας ελιάς προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι ώστε στην συνέχεια να εισπράξουν το ποιοτικό παρακράτημα για την ελιά (άρθρο 68). Το ποιοτικό παρακράτημα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ενισχύσεις για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δημοσιεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάθε χρόνο (και ισχύουν και για την ελαιοκομική περίοδο 2012) απαραίτητη προϋπόθεση – για τους ελαιοπαραγωγούς – προκειμένου να εισπράξουν το κοινοτικό ποιοτικό πριμ (παρακράτημα) για επιτραπέζιες αποτελεί μεταξύ άλλων, να έχουν επεξεργαστεί τον ελαιόκαρπό τους σε μονάδες που διαθέτουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΙSO 22000:2005 (σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων).
Αυτό αναφέρει η απόφαση για την εφαρμογή του Μέτρου 1: Βελτίωση της ποιότητας ελαιοκοµικών προϊόντων (ΦΕΚ Β 778/2010), η οποία έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι του ποιοτικού πριμ για τις επιτραπέζιες ελιές είναι, οι ελαιοπαραγωγοί που καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Οι περιοχές ΠΟΠ είναι η Αργολίδα (Κρανίδι, Λυγουριό, Ασκληπείου), η Λακωνία (Κροκεές, Πέτρινα), η Μεσσηνία (Καλαμάτα), το Ηράκλειο (Αρχάνες, Βιάννος, Πεζά), το Λασίθι (Σητεία), το Ρέθυμνο (βόρειος Μυλοπόταμος) και τα Χανιά (Αποκόρωνας, Κολυμπάρι). Οι περιοχές ΠΓΕ είναι η Ζάκυνθος, Θάσος, Κεφαλλονιά, Λακωνία, Λέσβος, Ολυμπία, Πρέβεζα, Ρόδος, Σάμος και Χανιά. Προϋπόθεση, επίσης, αποτελεί οι ελαιοπαραγωγοί να καλλιεργούν τηρώντας τις διαδικασίες είτε της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, είτε της βιολογικής γεωργίας και να επιβλέπονται από αντίστοιχο πιστοποιητικό οργανισμό.

Εκτός ενίσχυσης

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι παραγωγοί συγχρηματοδοτούνται για τις ίδιες δράσεις και για το ίδιο έτος ενίσχυσης, στο πλαίσιο των δράσεων 2,1 και 2,2 του μέτρου 132 και της δράσης 1,1 του μέτρου 214 (που αφορά τη βιολογική γεωργία) του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Έλεγχοι

Μπορούν ωστόσο να λάβουν ενίσχυση οι παραγωγοί των οποίων έχουν λήξει οι δεσμεύσεις ή δεν λαμβάνουν κάποια ενίσχυση από τις προαναφερόμενες δράσεις.
Οι πιστοποιητικοί οργανισμοί οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία των πιστοποιημένων παραγωγών τους στον ΟΠΕΓΕΠ και να αποστείλουν τα σχετικά πιστοποιητικά συμμόρφωσης επίσης στον ΟΠΕΓΕΠ, προκειμένου να διενεργηθούν διασταυρωτικοί έλεγχοι και να αποσταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αρχεία των εν δυνάμει δικαιούχων του μέτρου. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ακόμη ο παραγωγός να παραδίδει το προϊόν του σε επιχειρήσεις (μονάδες μεταποίησης επιτραπέζιας
ελιάς) οι οποίες κατέχουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης, σχετικά με τη τήρηση συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου