www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Ακαδημαϊκοί και φοιτητές στο NEWS 247 για το σχέδιο "Αθηνά": Γινόμαστε φτηνοί εργάτες


Συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων που δημιουργούν το απόλυτο εκπαιδευτικό χάος. Αδικίες, χαμένες θέσεις εργασίας και φοιτητικά όνειρα που θυσιάζονται στο όνομα του σχεδίου "Αθηνά". Τι λένε φοιτητές και καθηγητές στο NEWS 247 (Pics+Vids)
Την ανοιχτή τους αντίδραση εξέφρασαν περίπου 2.000 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές που διαδήλωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Σύνταγμα, κατά του προωθούμενου σχεδίου "Αθηνά" που σύμφωνα με τους ίδιους, καταστρατηγεί τα πτυχία τους και διαγράφει οριστικά από τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας δεκάδες τμήματα και σχολές με ξεκάθαρο γνωστικό αντικείμενο.
Το σχέδιο "Αθηνά" παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και βρήκε στους δρόμους εκατοντάδες φοιτητές και από την περιφέρεια.
Ηχηρή ήταν η παρουσία φοιτητών και καθηγητών του ΤΕΙ Μεσολογγίου, τους οποίους συνόδεψαν έξω από τη Βουλή, τόσο ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, όσο και εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών.
 
"Υποτίθεται ότι το σχέδιο Αθηνά προωθεί καλύτερες συνθήκες ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και φθηνότερης Παιδείας. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου, σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση δημόσιων και ιδιωτικών τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων βρίσκεται στη19η θέση ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και στην τρίτη σε σχέση με όλα τα ελληνικά ΤΕΙ.
Αυτό το τρίτο Ίδρυμα που τιμά τη χώρα και κάνει πολύ καλή δουλειά, κάποιοι για κάποιο λόγο το καταργούν. Το σβήνουν, το εξαφανίζουν. Παύει να υπάρχει σαν αυτόνομο Ίδρυμα. Γιατί;", διερωτάται στο NEWS 247, ο Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, Φώτης Τσιφοπανόπουλος. 
Και συνεχίζει: "Το τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας, που διαπραγματεύεται τέσσερις πατέντες υβριδίων με ιδιωτικές εταιρίες και διαθέτει τρομακτική υποδομή εκατομμυρίων ευρώ σε θερμοκήπια και εργαστήρια, το μεταφέρουν στην Αμαλιάδα. Γιατί να απορροφηθούμε με ένα χειρότερο τμήμα; Γιατί δεν αναγνωρίζουν το επιστημονικό μας έργο οι κοτζαμπάσηδες της πολιτικής ηγεσίας;".
Αντιδρώντας στην κατάργηση του τμήματος Οινολογίας στο ΤΕΙ Αθήνας, η εκπρόσωπος των φοιτητών Κωνσταντίνα Παναγιωτακοπούλου δηλώνει στο ΝEWS 247 ότι πρόκειται για το μοναδικό τμήμα με αυτό το αντικείμενο σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα, που απειλείται με κατάργηση.
"Δεν υποκύπτουμε στο τρικ του υπουργείου Παιδείας που διασαφηνίζει ότι οι φοιτητές θα ολοκληρώσουν πρώτα το αντικείμενο σπουδών που έχουν επιλέξει. Δεν έχει καμία αξία για εμάς να πάρουμε ένα πτυχίο από μία σχολή που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει", εξηγεί.
 
"Το σχέδιο Αθηνά δημιουργεί εργάτες, με κανένα επιστημονικό αντικείμενο και καμία ειδίκευση. Εκεί μας οδηγούν", αναφέρουν οι φοιτήτριες Αλεξία και Δώρα από το τμήμα Τοπογράφων στο ΤΕΙ Αθήνας.
Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο τμήμα, που καταβάλλει αξιόλογη προσπάθεια να φτάσει το επίπεδο της αντίστοιχης πολυτεχνικής Σχολής, κυρίως μέσω της αλλαγής των μαθημάτων, αλλά και των εργαστηρίων.
"Το νέο νομοσχέδιο καταργεί τη σχολή μας. Από το 2014 δεν θα υπάρχει καν στο μηχανογραφικό και η σχολή μας μπαίνει σαν κατεύθυνση στο τμήμα Γεωπληροφορικής και Πολιτικών Μηχανικών. Πρόκειται για το μόνο τμήμα που βάλλεται τόσο πολύ", υπογραμμίζουν οι φοιτήτριες που βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται μετά από πέντε χρόνια συνεχούς προσπάθειας και σπουδών.