www.biopoiotita.gr

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ελέγχους στην αγορά ζητά η Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων


Η ανεξέλεγκτη δράση του παραεμπορίου, η μη χρήση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, οι ψευτοπαραγωγοί και η διακίνηση εμπορευμάτων σε χώρους εκτός των κεντρικών αγορών, άνευ παραστατικών ήταν τα θέματα για τα οποία ζήτησαν αυστηρότερους ελέγχους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οπωρολαχανεμπόρων σε συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αθ. Σκορδά.
Τα θέματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας ήταν: λαϊκές και παραεμπόριο νωπών αγροτικών προϊόντων, τυποποίηση και ιχνηλασιμότητα οπωροκηπευτικών, μητρώο εμπόρων, το μέλλον των Κεντρικών Λαχαναγορών και η ένταξη των επιχειρήσεων των λαχαναγορών στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους Τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τροποποίηση του άρθρου 55 των Κανόνων Διακίνησης - Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών σε σχέση με τους κανόνες εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών είναι οι εξής:
  • Να αναγράφονται στα υλικά συσκευασίας από τον παραγωγό ή τον συσκευαστή, οι ενδείξεις: επωνυμία παραγωγού, επωνυμία συσκευαστή, είδος, ποιότητα, προέλευση και αριθμός εγγραφής στη βάση δεδομένων του συναλλασσόμενου στον τομέα των Οπωροκηπευτικών (παραγωγού ή εμπόρου).
  • Να ορισθεί μοναδική υποχρέωση του χονδρεμπόρου ν' αναγράφει στα τιμολόγια πώλησης τον αριθμό του παραστατικού στοιχείου (τιμολογίου ή Δελτίου Αποστολής), με το οποίο περιήλθε στην κυριότητά του τα προϊόντα, ως και το όνομα του προμηθευτή (παραγωγού ή εμπόρου).

Τονίσθηκε στον κ. Σκορδά ότι θα πρέπει από να βρεθούν λύσεις για το όφελος των παραγωγών, των καταναλωτών και των νομίμων επιχειρήσεων των λαχαναγορών προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης καθώς και να προσαρμοστούν στην αλλαγή των εμπορικών και καταναλωτικών συνηθειών, εξαιτίας της κρίσης.

Ο κ. Σκορδάς διαβεβαίωσε τα μέλη της Ομοσπονδίας σχετικά με τη ένταξη των επιχειρήσεων των λαχαναγορών στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων ότι οι λαχαναγορές θα συμπεριληφθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο - ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου