www.biopoiotita.gr

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Νέο γερμανικό κόμμα τάσσεται κατά του ευρώ


Ποντάρει στη δυσαρέσκεια των Γερμανών

Έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία, ένα νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση, ποντάροντας στην δυσαρέσκεια πολλών Γερμανών απέναντι στα σχέδια διάσωσης της ευρωζώνης.

Οι ιδρυτές του διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στην σκηνή μιας κατάμεστης από κόσμο αίθουσας στο Ομπερούρσελ, ένα προάστιο της Φραγκφούρτης, στη δυτική Γερμανία, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.200 άνθρωποι, για να βγάλουν λόγους κατά του ευρώ τους οποίους το κοινό δεχόταν με πολύ θερμά χειροκροτήματα.

«Πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε άδικο όταν έλεγε ότι 'δεν υπάρχει εναλλακτική λύση'» στα σχέδια βοήθειας των εταίρων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε ο Κόνραντ Άνταμ, πρώην αρθρογράφος των συντηρητικών εφημερίδων Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ και Ντι Βελτ, ο οποίος μετείχε στην ίδρυση του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία».

«Θέλουμε η κάθε χώρα που δεν θέλει πλέον ή δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο ευρώ να έχει την δυνατότητα να βγει», εξήγησε.

Για τους ιδρυτές του κινήματος, στους κόλπους του οποίου οι καθηγητές-οικονομολόγοι εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό, όλα ξεκίνησαν με το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα το Μάιο του 2010, το οποίο ήρθε σε αντίθεση με την ρήτρα των ευρωπαϊκών συνθηκών για τη "μη διάσωση" , η οποία όριζε ότι κάθε κράτος ευθύνεται το ίδιο για το χρέος του.

«Οι ελίτ μας προσπαθούν να καθοσιώσουν το ευρώ», σημείωσε παράλληλα ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας άλλος από τους ιδρυτές του νέου κόμματος, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης του κρατιδίου της Έσσης και δοκιμιογράφος.

«Είναι μια προσπάθεια να υπερισχύσει αυτό που δεν λειτουργεί ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά», σημείωσε, δεχόμενος θερμά χειροκροτήματα.

Το κίνημα «Εναλλακτική για την Γερμανία», το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα στο Βερολίνο, θέλει να οργανωθεί γρήγορα για να είναι σε θέση να μετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και να ανακόψει την πορεία της Μέρκελ, η οποία είναι προς το παρόν το φαβορί για την καγκελαρία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες από το περιοδικό Focus, ένας Γερμανός στους 4 μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ψηφίζει υπέρ ενός κόμματος που προτείνει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου