www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τη δημιουργία θερμοκηπιακών, κτηνοτροφικών και ιχθυοκαλλιεργητικών ζωνών προωθεί το ΥπΑΑΤ


Την πρόθεση του ΥπΑΑΤ να δημιουργηθούν στην Ελλάδα θερμοκηπιακές, κτηνοτροφικές και ιχθυοκαλλιεργητικές ζώνες ανέφερε στη σημερινή (Τετάρτη 6 Μαρτίου), συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Αφού έκανε έναν απολογισμό των τελευταίων πληρωμών (συνδεδεμένη βάμβακος, αγροτικό πετρέλαιο, de minimis) του Υπουργείου, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι ένας από τους στόχους του ΥπΑΑΤ είναι η δημιουργία τέτοιων ζωνών στις οποίες θα ιδρύονται μονάδες «με πιο απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης». Μάλιστα σύμφωνα και με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Μόσχο Κορασίδη, το ΥπΑΑΤ αυτό το διάστημα βρίσκεται σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για τη διευθέτηση των λεπτομερειών. Όσον αφορά τις κτηνοτροφικές ζώνες, ο κ. Τσαυτάρης έκανε γνωστό ότι ήδη ετοιμάζεται η πρώτη στην Αρκαδία, με μονάδες σταυλισμού, η οποία θα είναι κοντά σε τυροκομείο το οποίο έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφηση της πρώτης ύλης.
Επίσης – τόνισε – έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και μια γαλλική εταιρεία που παράγει delicatessen τυριά. Οι παραγωγοί που σκοπεύουν να ενταχθούν στην κτηνοτροφική ζώνη είναι ενταγμένοι στα Σχέδια Βελτίωσης και αναμένουν τις εγκρίσεις των φακέλων τους.

Θερμοκηπιακή ζώνη στην Θράκη

Σε πιο «προχωρημένο» στάδιο είναι η δημιουργία θερμοκηπιακής ζώνης στην Ξάνθη αφού σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού για την επενδυτική αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας γης που διαχειρίζεται, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, μακροχρόνιας μίσθωσης, έκτασης 225.132 τ.μ. στην περιοχή του Αγροκτήματος Ερασμίου, του Νομού Ξάνθης.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ η έκταση κατοχυρώθηκε σε εταιρεία, που αναδείχθηκε ύστερα από δημοπρασία για τη δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας, καθώς και άλλων θερμοκηπιακών προϊόντων, με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας, καθώς η περιοχή προσφέρεται λόγω ύπαρξης γεωθερμικού πεδίου για παραγωγή με χαμηλό κόστος ενέργειας, ενώ παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα λόγω και του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα (πολύ καλή ποιότητα νερού για άρδευση κ.α).
Η διάρκεια της παραχώρησης και σε αυτήν την περίπτωση, όπως προβλέπεται από το Νόμο, ορίζεται στα 25 έτη και αρχίζει από την 1η Απριλίου 2013, με δυνατότητα παράτασης με ανώτατο όριο για επιπλέον 10 έτη. Το ετήσιο τίμημα από την παραχώρηση του ακινήτου θα καταβάλλεται ως έσοδο υπέρ του Δημοσίου.
Επισημαίνεται ότι το εν λόγω έργο αποτελεί επένδυση σημαντικής αξίας, τόσο για τη Ξάνθη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωσή της στα 100.000 τ.μ. θερμοκηπιακής κάλυψης, η επένδυση θα είναι στο ύψος των 15.000.000 ευρώ και θα προσφέρει 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και περίπου 40 εποχιακές.

Πρόγραμμα Νέων

Σε ότι αφορά την «στροφή» νέων στην γεωργία, ο Υπουργός τόνισε ότι για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο προωθείται πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τους νέους που επιθυμούν να μπουν στον αγροτικό τομέα. Μάλιστα ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι το ΥΠΑΝ προκήρυξε διαγωνισμό για τους φορείς που θα αναλάβουν την εκπαίδευση. «Ενδιαφέρθηκαν 7 φορείς, μεταξύ αυτών η ΠΑΣΕΓΕΣ και ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα», είπε ο κ. Τσαυτάρης. Ενώ συμπλήρωσε ότι το ύψος του προγράμματος αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ και αφορά 10.000 νέους. Το υπουργείο θα αποφασίσει ποιοι φορείς θα συμμετάσχουν και στην συνέχεια θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα.

Ρευστότητα

Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας ο Υπουργός ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει προβλέψει ένα κονδύλι 600 εκατ. ευρώ για δάνεια που θα καλύψουν τον πρωτογενή τομέα. Μέσα σε αυτά είναι και τα δάνεια των μεταποιητών για το συμπύρηνο ροδάκινο. Με το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η πρόθεση να χρηματοδοτηθούν περιπτώσεις παραγωγών αλλά και μεταποιητών ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του κλάδου. Τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα δίνονται μόνο στους παραγωγούς αλλά σε ολόκληρη την αλυσίδα (από τον παραγωγό μέχρι τον έμπορο).
Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της ρευστότητας, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ είναι μέσα από την συμβολαιακή γεωργία. «Το ΥπΑΑΤ θέλει να βοηθήσει τις νέες μορφές του συνεργατισμού και τις νέες μορφές οργάνωσης των παραγωγών», ανέφερε ο Υπουργός.

Νέα ΚΑΠ

Επίσης ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε και στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα εν όψει της Νέας ΚΑΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη νέα προγραμματική περίοδο (αν περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο η σημερινή πρόταση) θα δώσει από τους πυλώνες Α και Β κάποια σημαντικά χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥπΑΑΤ, μετά την ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και θα κυμανθούν για τον πρώτο πυλώνα στα 16 δισ. ευρώ και 3,8 δισ. ευρώ για τον δεύτερο πυλώνα (συνολικά 19,8 εκατ. ευρώ), την στιγμή που το ΕΣΠΑ θα έχει συνολικά κονδύλια ύψους 16,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου