Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, συμμετείχε στις εργασίες του Δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του  κ. Μεχντί Εκέρ, Μνημόνιο Ενισχυμένης Συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Kαθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, συμμετείχε στις εργασίες του Δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά και της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή Υπουργών των δύο κυβερνήσεων.
Ο Υπουργός, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεχντί Εκέρ και υπέγραψαν Μνημόνιο Ενισχυμένης Συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς.
Στο πλαίσιο της συνάντησης δόθηκε ιδιαίτερα έμφαση από ελληνικής πλευράς στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, η ανάδειξη των οποίων έχει αναχθεί σε βασική στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ και διασφαλίστηκε με ρητή αναφορά στο Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας- Τουρκίας η προστασία των ελληνικών σημάτων ποιότητας, σημείο που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται σε Συμφωνία με τη γείτονα χώρα.
Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας των δυο χωρών μέσα από την ενθάρρυνση των συμπράξεων και των μικτών επιχειρήσεων μεταξύ συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών.
 Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίλυση διαδικαστικών προβλημάτων  στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας ενώ στο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται ακόμη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της φυτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καθώς και της οργάνωσης προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης στις δυο χώρες.
Την ευθύνη του συντονισμού και παρακολούθησης της συνεργασίας των δύο Υπουργείων θα έχει ειδική Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Τουρκία πάνω σε βασικούς άξονες της αγροτικής μας οικονομίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που έχουμε χαράξει για την υποστήριξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους. Η προώθηση των εγχώριων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Τουρκία ανοίγει νέους δρόμους και ευκαιρίες στους Έλληνες παραγωγούς, ενώ η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από την ενθάρρυνση των συνεργασιών, συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας της χώρας μας».