www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Π. Πεβερέτος: Σε κίνδυνο η διατροφική επάρκεια της χώρας


"Τα μέτρα σε βάρος των αγροτών, θα επιδράσουν αρνητικά όχι μόνο σε περαιτέρω μείωση της αγροτικής παραγωγής αλλά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο σύνολό του, θέτοντας σε κρίση την διατροφική επάρκεια της χώρας", τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΚ, ο πρόεδρός του, κ. Π. Πεβερέτος.

Ολόκληρη η ομιλία


Η σημερινή Γενική  Εκλογική Συνέλευση  γίνεται σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης  η οποία έχει λάβει  διαστάσεις  ουσιαστικής απειλής όχι μόνο  σε εθνικό  αλλά και σε  ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.


Μέσα στη ζοφερή αυτή κατάσταση που βρίσκονται όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, ο τομέας της κτηνοτροφίας  επηρεάζεται άμεσα και αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, τις συνέπειες της οποίας  βιώνουμε όλοι μας

Οι κυβερνητικές επιλογές και  η εφαρμογή των μνημονίων επιφέρουν σοβαρότατα πλήγματα στην αγροτική παραγωγή.  Οι συνέπειες της αδιέξοδης και επικίνδυνης μνημονιακής πολιτικής είναι το ίδιο οδυνηρές για εμάς όπως στους μισθωτούς, τους  συνταξιούχους,  τις μικροεπιχειρήσεις κ.ά.

Η  φορολογική επέλαση και η λαίλαπα των νέων μέτρων που  προωθεί η κυβέρνηση  εξαπλώνει τη φτώχεια και  πλήττει καίρια τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και  τους  συνταξιούχους,  οδηγώντας  τους  ήδη φτωχούς κτηνοτρόφους και  αγρότες  σε συνθήκες εξαθλίωσης .


Τα μέτρα σε βάρος των αγροτών, θα επιδράσουν αρνητικά όχι μόνο σε περαιτέρω μείωση της αγροτικής παραγωγής αλλά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο σύνολό του, θέτοντας σε κρίση την διατροφική επάρκεια της χώρας.



Ταυτόχρονα  η ανυπαρξία εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κτηνοτροφία μας από την ελληνική πολιτεία εστιαζόμενο  στα συγκριτικά πλεονεκτήματα  και στις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας μας οδήγησε τον κλάδο της κτηνοτροφίας  να είναι ο μεγάλος ασθενής του γεωργικού μας τομέα.




Συνάδελφοι  κτηνοτρόφοι


Η σημερινή Γενική Συνέλευσή μας με τις αποφάσεις της θα σηματοδοτήσει  το μέλλον της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, γιατί η κτηνοτροφία μπορεί   και πρέπει να  κάνει τη διαφορά, κόντρα στην κρίση.


Ο αγώνας μας μπορεί  να σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστροφης πορείας προς μια άλλη Ελλάδα.   



Ενωμένοι όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας  με προτάσεις   με συνεχή  αγώνα  μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας και την ανάπτυξη του κλάδου που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα μας.


Η κτηνοτροφία μπορεί  και πρέπει να αποτελέσει το βασικό άξονα της πραγματικής οικονομίας της χώρας που με την ανάπτυξή της θα βοηθήσει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση.


Συνάδελφοι,



Ο Σ.Ε.Κ. στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει αποδείξει ότι αποτελεί τη μεγάλη δύναμη στον  κλάδο εκπροσωπώντας  περισσότερες  από 150 Οργανώσεις   και φυσικά πρόσωπα και πάνω από 80.000 κτηνοτρόφους από όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας και όλη την Ελλάδα.


Έχει καταξιωθεί στην συνείδηση όλων ως ο φορέας που εκφράζει δυναμικά και τεκμηριωμένα τη φωνή των κτηνοτρόφων  και έχει  κατορθώσει  να  είναι  επίσημα  αξιόπιστος συνομιλητής σε όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. για όλα τα θέματα αγροτικής πολιτικής, όπως και  για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους.



Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας. Αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας καθώς έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης της παραγωγής και εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα για την κάλυψη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας. Ταυτόχρονα, η κτηνοτροφία  είναι η εγγύηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαθρέψει τον πληθυσμό της και με τον τρόπο αυτό ενεργεί ως ο προστάτης της χώρας απέναντι σε κάθε είδος κρίση.



Σήμερα με την κτηνοτροφία ασχολούνται πάνω από 140.000 οικογένειες κτηνοτρόφων, που πρακτικά σημαίνει ότι οι απασχολούμενοι υπερβαίνουν τις 300.000 άτομα. Η συνολική παραγωγή γάλακτος είναι 1.500.000 τόνοι και η παραγωγή κρέατος  500.000 τόνοι  περίπου. Ταυτόχρονα πάνω από 15.000 επιχειρήσεις κύρια μικρομεσαίες δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση – εμπόριο – μεταφορές, εξαρτώμενες από την κτηνοτροφική παραγωγή και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Επιπλέον πολύ μεγάλο βάρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.



Ωστόσο αυτή η μεγάλη δύναμη, η ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας µας βρίσκεται σε διαρκή κρίση.


Οι συνέπειες της ανόδου του κόστους των εισροών στην κτηνοτροφία (στις ζωοτροφές για τις οποίες πληρώσαμε το 2011 το ποσό των 2 δις ευρώ) το τελευταίο διάστημα έθεσαν  - και συνεχίζουν να θέτουν σε κρίση τον κλάδο.  Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλησιάζουν αθροιστικά στο ύψος των 2 δις ευρώ περίπου, καλύπτοντας σταθερά το 30% των εισαγωγών του αγροτικού τομέα, αποτελώντας τη βασική αιτία δημιουργίας ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο.


Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα από 738.369 τόνους τη γαλακτοκομική περίοδο 2006-2007 διαμορφώθηκε σε 640.414 τη γαλακτοκομική περίοδο 2011-2012 (μείωση 13% περίπου).


Για πρώτη φορά  καταγράφεται μείωση στην παραγωγή και του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 100.000 τόνους τα δύο τελευταία χρόνια. Επίσης καταγράφεται μείωση (πάνω από 10.000) των  εκμεταλλεύσεων  στους δύο αυτούς κλάδους. 


Από τη μείωση της παραγωγής μόνο του αιγοπρόβειου και του αγελαδινού γάλακτος χάθηκαν  πάνω 120 εκ. € χωρίς να  υπολογισθεί  η αξία  των μεταποιημένων προϊόντων.



Παρότι  αντιμετωπίζουμε  τεράστιες δυσκολίες, ως κλάδος,  η χώρα δεν προστατεύει τις υπάρχουσες επενδύσεις για τις οποίες επενδύθηκαν και επενδύονται τεράστια κεφάλαια από τους κτηνοτρόφους αλλά και τους μεταποιητές και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.  Η κυβέρνηση αναζητά επενδυτές από το εξωτερικό  για να σωθεί δήθεν η χώρα, ενώ  πρώτο της μέλημα πρέπει να είναι η προστασία των επενδύσεων που υπάρχουν και παράλληλα μπορούμε να διεκδικήσουμε και ξένες επενδύσεις, οι οποίες όμως δεν θα γίνουν εις βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.





Η εξαιρετικά  δύσκολη αυτή κατάσταση επιδεινώνεται από:


-   Την  έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων η οποία οφείλεται στην ανυπαρξία εργαλείων χρηματοδότησης των παραγωγών, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν πλέον κεφάλαια κίνησης και δεν δανείζουν τους κτηνοτρόφους.


-   Τις   καθυστερήσεις στις  πληρωμές  από πλευράς τυροκομείων και εταιρειών που απορροφούν τα προϊόντα μας και τις χαμηλές, κάτω του κόστους παραγωγής  των προϊόντων τους, τιμές παραγωγού τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα.


-   Την υπερχρέωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από οφειλές σε Τράπεζες.


-   Την καταδυνάστευση των ελλήνων παραγωγών και μεταποιητών από τα  μεγάλα super market - αλυσίδες, τα οποία επιβάλλουν καταχρηστικούς όρους αγορών και  κερδοσκοπούν  ασύστολα.


-   Τη συνεχή συρρίκνωση των επενδύσεων στον κτηνοτροφικό και γενικότερα  στον αγροτικό τομέα.



Συνάδελφοι  κτηνοτρόφοι,


Για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία μας ο ΣΕΚ  αγωνίστηκε  με παρεμβάσεις στα Υπουργεία και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, με προτάσεις με κινητοποιήσεις. 



Μεγάλη βαρύτητα δώσαμε στο χτύπημα των παράνομων ελληνοποιήσεων με τη   δημιουργία της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων, η δομή της οποίας  αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΚ με στόχο να περιφρουρηθεί η «ταυτότητα» του ελληνικού κρέατος και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, για την προστασία της παραγωγής ελληνικών ζωικών  προϊόντων αλλά  και  του Έλληνα καταναλωτή.



Επιμείναμε ιδιαίτερα στη ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων προς τις τράπεζες και καταθέσαμε  ολοκληρωμένη  πρόταση για τα κτηνοτροφικά χρέη και τη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεων  (ρευστότητα) για  να σωθεί η  ελληνική κτηνοτροφία και παράλληλα να αποτελέσει την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση. Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων που ζητάμε αφορά υποχρεώσεις σε τράπεζες  ύψους 1,2 δις. € περίπου, οι οποίες είναι ασήμαντες μπροστά στις οφειλές άλλων κλάδων, όπως του εμπορίου που ξεπερνούν τα 15 δις € . Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων από την Ε.Ε. δεν καταλήγει στις τσέπες των κτηνοτρόφων και αγροτών αλλά κρατιέται από τις τράπεζες.



Η  προώθηση  ενός  σύγχρονου συστήματος  γενετικής βελτίωσης αποτελεί διαρκή στόχο  για τη δημιουργία επαρκούς γενετικού υλικού στη χώρα μας και ταυτόχρονα την προστασία των ντόπιων φυλών.




Πρωτοστατήσαμε:


-  Στη συγκρότηση κοινής επιτροπής για τη γενετική βελτίωση  με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (υπηρεσιακών παραγόντων πανεπιστημιακών


–        ερευνητών και κτηνοτρόφων). Η Επιτροπή έχει παραδώσει  το πόρισμά της, το οποίο όμως παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


-  Στη διοργάνωση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, με τη συνεργασία και τη στήριξη του ΕΛΟΓΑΚ, έκθεσης ζώων ντόπιων ελληνικών φυλών, στα πλαίσια  της  έκθεσης Zootechnia  2011.



Συμμετείχαμε με δικό μας περίπτερο και υποδεχτήκαμε  τους επισκέπτες, κτηνοτρόφους και το υπόλοιπο κοινό στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 7ης  και 8ης Διεθνής έκθεσης για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία -  Zootechnia. Επιβράβευση της παρουσίας του ΣΕΚ στη Zootechnia  2011 αποτέλεσε η βράβευση από τη ΔΕΘ του περιπτέρου του ΣΕΚ για την καλύτερη παρουσία από το σύνολο των εκθετών.



Ο ΣΕΚ παρενέβη δυναμικά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή  για τη  διαμόρφωση νομοσχεδίων  που έχουν σχέση με την κτηνοτροφία – πτηνοτροφία.


Η  θεσμοθέτηση, με το ν. 4056/2012 των διατάξεων για:


-           Την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, όπως τυροκομεία και αλλαντοποιεία, εντός ή σε όμορο ακίνητο με τις εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.


-           Τη δυνατότητα διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές,  
αποτελούν προτάσεις του ΣΕΚ που υιοθετήθηκαν από την πολιτική ηγεσία και προσφέρουν νέα προοπτική στον παραγωγό και  θα βοηθήσουν  πρωτίστως και τον καταναλωτή διότι θα προμηθεύεται απευθείας από τον παραγωγό  ποιοτικά και σε  προσιτή τιμή ελληνικά προϊόντα.



Για την προώθηση  και προστασία των προϊόντων  ΠΟΠ και ιδιαίτερα της "Φέτας" ο  ΣΕΚ υπήρξε ο μόνος φορέας που αντέδρασε άμεσα και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αποτελεσματική προστασία της, για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και της ποιότητας του προϊόντος. Σημειώνεται ότι η Φέτα  με 36-38 χιλ. τόνους εξαγωγές φέρνει 200 εκ. € περίπου στη χώρα μας.



ü  Στην Τουρκία: Υπέβαλε ένσταση κατά της αίτησης του εμπορικού σήματος "Anatolion Feta Cheese" που κατέθεσε η εταιρεία YORSAN μια από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες της Τουρκίας.
ü  Στις Ινδίες: Ανέλαβε ως δικαιούχος της Ονομασίας ΠΟΠ Φέτα στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ινδίας, για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ, στα πλαίσια των διμερών συμφωνιών που συνάπτει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
ü  Στον Καναδά: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, στηρίζει την ελληνική και κοινοτική πλευρά με επιχειρήματα και στοιχεία απαραίτητα για την κατοχύρωση της Φέτας στον Καναδά.
ü  Και σε άλλες τρίτες χώρες γίνονται παρεμβάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τις εκεί Πρεσβείες μας, (Αραβικές χώρες, Κορέα, Ουρουγουάη κ.α., νέες δυναμικές αγορές).



Σε ότι αφορά την ΚΑΠ μετά το 2013, συμμετέχουμε σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διαβούλευσης, εκπροσωπώντας τον κλάδο για τη διαμόρφωση των θέσεων που εξυπηρετούν και διασφαλίζουν τα συμφέροντα του  Έλληνα  κτηνοτρόφου με παρεμβάσεις  και  κατάθεση προτάσεων προς τον Επίτροπο  Γεωργίας, Ντατσιάν Τσόλο και το ΥπΑΑΤ.


Μετά τις επίμονες  προσπάθειες και παρεμβάσεις και του ΣΕΚ, θετική υπήρξε η προσέγγιση της Κομισιόν στην πρόταση για συμπερίληψη στους επιλέξιμους βοσκότοπους και αυτών με  ξυλώδη βλάστηση γεγονός που αποκτά τεράστια σημασία για τη χώρα μας καθώς θα μπορούν να συμπεριληφθούν εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία αρχικά δεν συμπεριλαμβάνονταν.


Επιμείναμε στη συνάντηση που είχαμε με τον Επίτροπο Γεωργίας κ.  Ντατσιάν Τσιόλος στη διατήρηση των ειδικών δικαιωμάτων και στην απόδοση και άλλων, ιδιαίτερα σε νέους κτηνοτρόφους.


Παράλληλα δρομολογήσαμε όλες εκείνες τις αναγκαίες διαδικασίες για την αξιοποίηση των βοσκότοπων με κατάθεση προτάσεων, παρεμβάσεις  και συμμετοχή σε όλα τα αρμόδια όργανα,  ώστε  να γίνει  νέος  κανόνας  που  να  ρυθμίζει  τη νομή,  τη  χρήση   και  την  διαχείρισή τους.



Η  ίδρυση  Διεπαγγελματικών  Οργανώσεων με κύριο στόχο  την προστασία και προώθηση των κτηνοτροφικών προϊόντων, αποτέλεσε βασική επιδίωξη του ΣΕΚ για την οποία εργάστηκε επίμονα, ώστε σήμερα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  η σύσταση της Διεπαγγελματικής  Οργάνωσης Κρέατος και να επίκειται η σύσταση  της Διεπαγγελματικής  Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων.



Επανειλημμένα τονίσαμε στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ τον κίνδυνο κατάρρευσης του κλάδου, συμμετείχαμε σε  συζητήσεις και ζητήσαμε την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας μέσωτου κανονισμού «de minimis» και της ενεργοποίησης των μέτρων ειδικής στήριξης του άρθρου 68 του καν.73/2009, ώστε να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο, ειδικά μετά την εκρηκτική άνοδο των τιμών των ζωοτροφών. Βέβαια αυτό που ο ΣΕΚ ζητούσε ήταν να δοθούν 75 εκατομμύρια σε τρία χρόνια ενώ το Υπουργείο προς το παρόν δίνει 25 εκατομμύρια μόνο για ένα έτος.



Ö        Ήμασταν στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Ηπείρου για να μην περάσει η ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια ιδιωτών, όπως δυστυχώς έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης. Για το ΣΕΚ  αυτό αποτελεί σκάνδαλο και χτύπημα την οικονομίας της Ηπείρου συνολικά.



Ö        Είμαστε στο πλευρό των αγελαδοτρόφων της Μακεδονίας μετά την υπαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Πάνω από 100 εκμεταλλεύσεις αγελαδοτρόφων με 70 τόνους γάλα παραγωγή ημερησίως κινδυνεύουν ή έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο εξαίρεσε από τους πιστωτές τους παραγωγούς και έτσι κατοχυρώνουν   δικαίωμα προτεραιότητας στην αναζήτηση των χρημάτων που τους χρωστάει η  ΑΓΝΟ (αυτό αποτελεί δεδικασμένο και για άλλες τέτοιες περιπτώσεις).



Ö        Παλεύουμε για σύνταξη στους κτηνοτρόφους - αγρότες στα 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ö        Ταυτόχρονα ο ΣΕΚ πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων διεκδικώντας λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία της χώρας μας.



Χαρακτηριστικά αναφέρω:



-         Στην Αθήνα στο Σύνταγμα  στις 6/4/2009, για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.


-         Στη Θεσσαλονίκη στις 29/4/2009, συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των ευρωπαίων παραγωγών αγελαδινού γάλακτος  για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου.


-         Στα Γιάννενα σε τρεις κινητοποιήσεις,  μετά τη μείωση κατά πέντε λεπτά στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος και το άνοιγμα της Δωδώνης να προμηθευτεί  γάλα από νομούς εκτός της Ηπείρου.


-         Στην Αθήνα στις 28/03/2010, στο super market Σκλαβενίτης όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ενημέρωση- ευαισθητοποίηση των καταναλωτών φρέσκου ελληνικού γάλακτος από κτηνοτρόφους και το ΣΕΚ.
-         Συμμετοχή στη σύσκεψη για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα  στις 3/3/2012.


-         Ευρεία σύσκεψη κτηνοτροφικών οργανώσεων και κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη στις 7/9/2012 όπου  εξετάστηκε η κατάσταση στην κτηνοτροφία της χώρας


-         Διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, πορεία προς τη Βουλή και συναντήσεις  με  αντιπροσωπείες των κομμάτων στις 13/9/2012  διεκδικώντας  χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών, ρύθμιση των δανείων τους προς τις τράπεζες και να περάσει η ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των συνεταιρισμών της Ηπείρου.
-         Εκδήλωση  στη Θεσσαλονίκη  στις 19/01/2013 με στόχο τη στήριξη  των αγελαδοτρόφων της βόρειας Ελλάδας, μετά την υπαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.



Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας προϋποθέτει πρώτα και κύρια την επιβίωσή της, Για να συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι τη δραστηριότητά τους για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος και παράλληλα να αποτελέσει η κτηνοτροφία την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση, χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία.



Συνάδελφοι,



Εμείς έχουμε προτείνει ως ΣΕΚ ένα πλαίσιο πολιτικής που θα μπορούσε να βοηθήσει  στη διατήρηση και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με κυριότερα σημεία:  



1) Για τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας έχουμε προτείνει:



α) Ρύθμιση όλων των κτηνοτροφικών χρεών: 


-           Άμεση ανάκληση  των χρεών των κτηνοτρόφων, που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο και  έχουν σταλεί  από τις τράπεζες για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο.
-           Κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και  διαγραφή του συνόλου των τόκων
-           Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 15 χρόνια  τουλάχιστον με  χαμηλό επιτόκιο.  Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.
ή διαγραφή όλων των τόκων και άτοκη ρύθμιση για 20 τουλάχιστον χρόνια.



β) Δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού (ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) για τη χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό επιτόκιο, όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.



γ) Επιστροφή ΦΠΑ στο 11%.: Η  μείωση του ποσοστού επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες  και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους από το 11% στο 6% επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ήδη υπό κατάρρευση κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις γιατί όχι μόνο δεν άλλαξε κανένα στοιχείο του κόστους των εισροών τους, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν σε  υπέρτατο βαθμό.



δ) Απαλλαγή του πετρελαίου από φόρους (όπως στους εφοπλιστές – Ναυτιλία) και επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ στις τιμές του 2009.



ε) Εξαίρεση των στάβλων από φόρους ακινήτων, (όπως ΕΤΑΚ κτλ.). Είμαστε αντίθετοι στη φορολογία των αγροτεμαχίων, τουλάχιστον όσον αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους και αγρότες.



στ) Κίνητρα φορολογικά στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  ώστε να ενοικιάζουν τη γη  τους για χρήση κτηνοτροφική, έναντι συγκεκριμένου χαμηλού ενοικίου.



ζ) Ο συντελεστής φορολόγησης των κτηνοτρόφων να είναι 5% αντί 13% που σχεδιάζει η Κυβέρνηση.



2) Για την  ανάπτυξη ισχυρής κτηνοτροφίας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:

-         Στην καταγραφή, ψηφιοποίηση, την εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας των μόνιμων βοσκοτόπων και την απόδοση αυτών στους πραγματικούς κτηνοτρόφους με μακροχρόνια μίσθωση,  για  τη μέγιστη απορρόφηση πόρων  ενόψει της ΚΑΠ 2014-2020, την ευζωία των ζώων την παραγωγή  ποιοτικότερων και ανταγωνιστικότερων προϊόντων, την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων  την επάρκεια  ζωοτροφών, μεγάλης  διατροφικής  άξιας  κ.α.

-         Τη στήριξη της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών (κουκιά, ρεβίθια κ.α), με παροχή  ισχυρών κινήτρων,  ανάλογων  με αυτών της στήριξης του βαμβακιού.

-         Τη στήριξη της Γενετικής βελτίωσης,  την αξιοποίηση των ζωικών γενετικών πόρων της χώρας, την ενίσχυση των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης, τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Γενετικής Βελτίωσης των αγροτικών ζώων, και την άμεση συμμετοχή των παραγωγών στα προγράμματα γενετικής βελτίωσης.

-         Την επαναφορά του ΕΛΟΓΑΚ στην υπηρεσία των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών, ώστε να επιτελέσει και πάλι το πολύτιμο έργο του. Ο ρόλος του είναι απολύτως καθοριστικός για την εξασφάλιση της ακρίβειας και της αντικειμενικότητας στον έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος, την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, την προστασία του καταναλωτή και του εισοδήματος του κτηνοτρόφου.

-         Την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με επιστημονική στήριξη σε όλο τα φάσμα της κτηνοτροφικής παραγωγής: διατροφή, σταβλισμός, ζωικό κεφάλαιο, ζωοτεχνικοί χειρισμοί, εμπορία -προώθηση.

-         Αυστηρότατοι έλεγχοι στην αγορά και χτύπημα των ελληνοποιήσεων  στο κρέας, το γάλα, τα τυριά και  ιδιαίτερα τη Φέτα.

-         Την οργάνωση των κτηνοτρόφων  κάτω από την ομπρέλα διαφόρων μορφών συνεργατισμού με κυριότερη αυτή των συνεταιρισμών για  έλεγχο του  κόστους  παραγωγής και είσπραξη μέρους από την  αύξηση της προστιθεμένης και της  εμπορικής  αξίας  των προϊόντων.

-         Την απάλειψη της γραφειοκρατίας που ταλανίζει τους αγρότες (αδειοδοτήσεις σταβλων,  μητρώο εκμεταλλεύσεων κ.α.).

-         Την οργάνωση ενός δικτύου επαγγελματιών κτηνοτρόφων μελών του ΣΕΚ για παροχή πληροφόρησης, ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών, τεχνογνωσίας, εκπαίδευση κ.α..

-         Εθνική συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία μέχρι το τέλος του 2013 από το  νέο Δ.Σ.
-         Διεκδίκηση δημιουργίας μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου για την κτηνοτροφία



Αγαπητοί συνάδελφοι,



Όλοι μαζί μπορούμε:

-          Να  αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες  για την ανάπτυξη ισχυρής, ποιοτικής  και ανταγωνιστικής κτηνοτροφίας.

-          Να χαράξουμε την πορεία μας για το επόμενο διάστημα, να αποφασίσουμε τους στόχους και τα μέσα της πάλης  που πρέπει να αναπτύξουμε.

-          Να αγωνιστούμε  ώστε να υλοποιηθεί το πλαίσιο πολιτικής που χάραξε ο ΣΕΚ, που θα προωθήσει την κτηνοτροφία για τα επόμενα  χρόνια  και θα τη φέρει σε πορεία  ανάπτυξης.

-          Να  ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποτελέσει η κτηνοτροφία  κινητήριο δύναμη για μια νέα ΕΛΛΑΔΑ.



Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται η κτηνοτροφία, η ενότητα όλων των δυνάμεων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση απευθύναμε κάλεσμα σε ΠΕΚ για ενοποίηση, σε θεσμική κοινή συνάντηση των ΔΣ των δύο οργανώσεων που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Επιμείναμε αρκετές φορές στο θέμα αλλά συναντήσαμε, έως τώρα  την άρνηση της ΠΕΚ.  Εμείς θα επιμείνουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του κλάδου.




ΓΙΑΤΙ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:
Ö         Μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή
Ö        Έχει μέλλον αρκεί να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Επειδή όλοι μαζί μπορούμε πολλά περισσότερα.



Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους στήριξαν την προσπάθεια  και το ταξίδι του ΣΕΚ που ξεκίνησε πριν από  4 χρόνια, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που μας βοήθησαν στο έργο μας, όπως η  ΤΡΙΚΚΗ και η ΕΑΣ Τρικάλων που υπήρξαν  χορηγοί στη διεξαγωγή της  πρώτης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου και  της ημερίδας στα Τρίκαλα το 2011.  Επίσης ευχαριστούμε τον καθηγητή κ. Ανδρέα Γεωργούδη ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΚ.  Όπως είναι γνωστό ο ΣΕΚ δεν λαμβάνει καμία χρηματοδότηση ούτε από εθνικούς ούτε από κοινοτικούς πόρους αλλά  στηρίζεται οικονομικά μόνο τις εισφορές των μελών του και γι’ αυτό η στήριξη από φορείς των αγροτών είναι  πολύ σημαντική για το Σ.Ε.Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου