www.biopoiotita.gr

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Συνεχίζει ανοδικά η αγορά βιολογικών ειδών διατροφής στη Γερμανία


Το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες, που έπληξε τη Γερμανία στις αρχές του 2011, προκάλεσε έκρηξη στη ζήτηση βιολογικών προϊόντων. Ήταν, κατά συνέπεια, αναμενόμενη η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς πέρυσι, καθώς ο «θόρυβος» από τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε κοπάσει. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι επιδόσεις της συγκεκριμένης αγοράς υπήρξαν καλές: το 2012, τα γερμανικά νοικοκυριά διέθεσαν 7 δισεκ. ευρώ για την αγορά βιολογικών τροφών, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Πάντως, ότι μέρος του ποσοστού αυτού θα πρέπει να αποδοθεί στις αυξήσεις των τιμών. Ενδεικτικά, όσον αφορά στα φρέσκα προϊόντα, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε το 2012 κατά 4,5%, ο όγκος των προϊόντων που διατέθηκαν ενισχύθηκε κατά 2,8%. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις στις τιμές των επιμέρους προϊόντων.

Για παράδειγμα, στα πουλερικά, τα λουκάνικα, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα αυγά παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις τιμές, με αποτέλεσμα η ποσοστιαία αύξηση του τζίρου να ξεπερνά την αντίστοιχη σε επίπεδο όγκου πωλήσεων – μάλιστα, για το κρέας, τις κονσέρβες, τα αλκοολούχα ποτά, τα δημητριακά και το διατροφικό λίπος, οι αυξήσεις αυτές ξεπέρασαν το 10%. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη με το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, τις πατάτες και τα μη αλκοολούχα ποτά – όσον αφορά σε αυτά τα προϊόντα, ο τζίρος από τις πωλήσεις μειώθηκε.

Συνολικά, πέρυσι, το μερίδιο των βιολογικών προϊόντων στη γερμανική αγορά ειδών διατροφής διαμορφώθηκε στο 3,9%. Όσον αφορά στο δίκτυο διάθεσης, το 50% αναλογεί στα καταστήματα λιανικού εμπορίου ειδών διατροφής, το 31% στα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ενώ το 18% στα «λοιπά σημεία πώλησης», όπως αρτοποιία, κρεοπωλεία, πρατήρια καυσίμων, λαϊκές αγορές κ.λπ.
 


INTZEIDIS Consulting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου