www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Προειδοποιήσεις για τα πυρηνόκαρπα της Θεσσαλονίκης


Προειδοποιήσεις για τα πυρηνόκαρπα της Θεσσαλονίκης

Agronews|  08/02/2013 - 09:53 πμ
Για τις προσβολές από εξώασκο και κορύνεο, ενημερώνουν τους ροδακινοπαραγωγούς, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.
Συνιστάται να γίνει ψεκασμός πριν τη διόγκωση των οφθαλμών, πριν δηλαδή φανεί πράσινη βλάστηση, με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά όπως calcium copper sulfate, captan, copper hydroxide κ.α.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι το ευαίσθητο στάδιο των βλαστοφόρων οφθαλμών στον εξώασκο, αρχίζει όταν ο οφθαλμός φθάσει στο στάδιο «Β» δηλαδή όταν ανοίξουν ελαφρά τα λέπια και φαίνεται από πάνω η πράσινη κορυφή.
Ιδιαίτερα για τα αγροκτήματα που καλλιεργούνται ταυτόχρονα ποικιλίες διαφορετικής πρωϊμότητας, οι γεωόνοι συνιστούν, ο πρώτος ψεκασμός να γίνει κοντά στο στάδιο «Β» της πρωϊμότερης ποικιλίας και να επαναληφθεί μετά από 10 -12 ημέρες.
Τέλος, τονίζεται ότι μπορεί να απαιτηθεί και δεύτερη εφαρμογή όταν υπάρχει ψυχρός και υγρός καιρός καθώς παρατείνει τη διάρκεια της διόγκωσης των οφθαλμών.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σε κτήματα με βερικοκιές, όπου παρουσιάζονται προσβολές κάθε χρόνο από το κορύνεο, συνιστάται να γίνει ψεκασμός, πριν την διόγκωση των οφθαλμών και όταν επικρατεί βροχερός καιρός, με κατάλληλα σκευάσματα όπως thiram, maneb, dithianon, copper oxychloride κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου