www.biopoiotita.gr

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

"Κόστος σχεδίου Αθηνά" μήνυμα αναγνώστη

20.000 φοιτητές μετακομίζουμε υποχρεωτικά για να σπουδάσουμε ένα επιστημονικό αντικείμενο που δεν επιλέξαμε σε μια πόλη που δεν επιλέξαμε επίσης. Πολλαπλάσιοι είναι οι φοιτητές που φοιτούν στις σχολές που δέχονται τους νέους φοιτητές και αντιδρούν και αυτοί για την ξαφνική διαταραχή και υποβάθμιση των σπουδών τους. Επερωτήσεις για το θέμα και αντιδράσεις γίνονται από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Η επιλογή της σχολής μας έγινε με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς και εμείς, ενώ δεν έχουμε φταίξει σε κάτι, καλούμαστε να υποβληθούμε σε αυτή την οικονομική αλλά και ψυχική ταλαιπωρία, που έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στο επίπεδο των σπουδών μας, το οποίο διαταράσσει δραματικά, αλλά και στην ίδια μας τη ζωή. Οι περισσότεροι δε από εμάς θα σταματήσουν τις σπουδές, μιας και σήμερα σπουδάζουμε με μηδενικά έξοδα σε ΤΕΙ της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς μας και τώρα θα χρειαζόμαστε 900ευρώ περίπου το μήνα για να σπουδάσουμε εκτός της πόλης μας.


Κάποιοι φοιτητές έχουν βρει δουλειά για να πληρώσουν τις σπουδές τους, άλλοι βρήκαν φθηνή στέγη ή συγκατοίκους. Με βάση τον προγραμματισμό πενταετίας οι οικογένειές μας προχώρησαν σε ανάληψη οικονομικών και άλλων υποχρεώσεων που τώρα τινάζονται στον αέρα. Γνωρίζω οικογένειες που επειδή το ένα παιδί τους σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να στείλουν το άλλο σε άλλη πόλη. Τώρα θα έχουν τρία σπίτια να συντηρούν;

Θα μπορούσε, αν έπρεπε να κλείσουν κάποιες οι σχολές, να μην εισαχθούν φέτος νέοι φοιτητές σε αυτές, αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν για αλλά 3-4 τουλάχιστον έτη για να πάρουν πτυχίο οι νυν φοιτητές; Kαι όποιοι χρωστούν μαθήματα να τα δίνουν στις νέες σχολές. Kάτι τέτοιο εξάλλου έγινε και στη μετατροπή των ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ που έγινε σε βάθος τριετίας.

Δεν είναι τραγικό όμως να κλείσουν σχολές που έχουν δικά τους κτίρια και εξοπλισμό, εκκρεμούντα ερευνητικά προγράμματα και υψηλή αξιολόγηση και να μεταφερθούν οι φοιτητές τους σε άλλες πόλεις, όπου δεν υπάρχει απολύτως τίποτα όπως συμβαίνει με το Τμήμα μου (Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙΘ) και άλλα ; 

Aλλά ακόμη και να υπάρχει κάποιο σχετικό Τμήμα, πώς θα στοιβαχθούν σε αυτό πολλαπλάσιοι φοιτητές ; Θα υπάρχουν επίσης οι λοιπές υποδομές στις μικρές πόλεις όπου θα μεταφερθούμε ή θα στοιβαχθούμε όλοι μαζί σε πανάκριβα δωμάτια και θα γίνουμε θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή είναι η ζητούμενη οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής επαρχίας;

Υπάρχουν επίσης στις μικρές πόλεις ίδιες ευκαιρίες για μάθηση, εργασία και έρευνα;

Αντί λοιπόν να κτιστούν νέες αίθουσες, ας διατηρηθούν και τα υπάρχοντα τμήματα και να εισάγονται στο εξής λιγότεροι φοιτητές, σε όλες τις Σχολές. Να γίνουν δηλαδή (αν είναι πραγματικά τόσο αναγκαίο) ενιαία ΤΕΙ με τμήματα και στις δύο πόλεις. To κόστος για τη λειτουργία των κτιρίων δεν ξεπερνά το κόστος λειτουργίας ενός σχολείου, το δε κόστος των μισθών για το διδακτικό προσωπικό θα είναι το ίδιο όπως προβλέπει και το σχέδιο Αθηνά, αφού οι Καθηγητές θα ανήκουν οργανικά στο νέο φορέα ( το ενιαίο ΤΕΙ).

Αντίθετα το κόστος για την απορρόφηση των Τμημάτων θα είναι πολύ μεγάλο διότι πρέπει να κτιστούν νέα κτίρια να εξοπλιστούν κλπ και κυρίως να καλυφθούν οι δαπάνες των φοιτητών που θα σπουδάσουν υποχρεωτικά σε πόλεις που δεν τις επέλεξαν και να δοθούν αποζημιώσεις σε άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως θα τις ζητήσουν, (απαιτήσεις από καταγγελίες συμβάσεων μισθώσεων, εκκρεμούντων ερευνητικών προγραμμάτων κα)

Αναγνώστης
Tromaktiko
http://www.newsnow.gr/article/355573/kostos-sxediou-athina-minyma-anagnosti.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου