www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Επικίνδυνο το ασβέστιο για τις γυναίκες


Οι γυναίκες που έχουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις της καρδιάς, σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Από πρόσφατη έρευνα προέκυψαν στοιχεία ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου ενδέχεται να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά παρά να ωφελήσουν όσους έχουν επαρκή αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό τους και παρόλα αυτά λαμβάνουν επιπλέον ποσότητες μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. 
Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες πάνω από 50 ετών, λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και την ενδυνάμωση των οστών τους. 

Η έρευνα ωστόσο δείχνει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ασβέστιο σε ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερησίως, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν πάνω από 61000 γυναίκες από τη Σουηδία, ηλικίας άνω των 50 ετών, για περισσότερα από 19 χρόνια καθώς και την πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή τους αλλά και από συμπληρώματα διατροφής. 

Οι γυναίκες που λάμβαναν χαμηλές ποσότητες ασβεστίου έπαιρναν καθημερινά 572 mg (ποσότητα ίση με 5 φέτες τυρί), ενώ εκείνες που λάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες, έφθαναν τα 2137 mg την ημέρα.  

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης 11944 γυναίκες πέθαναν (δηλαδή το 17% των γυναικών), ενώ το 32% αυτών πέθανε από καρδιαγγειακές παθήσεις και το 8% από εγκεφαλικό. 

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από όλες τις παθήσεις παρατηρήθηκαν στις γυναίκες που λάμβαναν καθημερινά πάνω από 1400 mg ασβεστίου την ημέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου