www.biopoiotita.gr

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η συνταγή της επιτυχίας στα όσπρια φέρει το όνομα Προϊόντα Γης Βοΐου


Agronews|  08/02/2013 - 03:22 μμ
Πετυχημένο μοντέλο για τη βιώσιμη άσκηση της καλλιέργειας των οσπρίων, που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει «πιλότο» και στις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, εξελίσσεται το εγχείρημα που έχει θέσει σε εφαρμογή, στην Κοζάνη, η εταιρεία «Προϊόντα γης Βοίου». Με συμβολαιακή γεωργία και ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως τονίστηκε και στην ειδική ενημερωτική ημερίδα που οργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα Αλωνάκια Κοζάνης, με τη συνδρομή και τις συμβουλές των εταιρειών Basf και Eurochem Agro, η «Προϊόντα γης Βοίου», καλλιεργεί φακή, ρεβίθια και φασόλια, τα οποία διαθέτει κατά βάση στην ελληνική αγορά, ενώ κάνει και μικρές εξαγωγές.
Με συμβολαιακή γεωργία και ολοκληρωμένη διαχείριση, η εταιρεία θέτει τις βάσεις για ένα πετυχημένο μοντέλο βιώσιμης άσκησης της καλλιέργειας των οσπρίων.Με συμβολαιακή γεωργία και ολοκληρωμένη διαχείριση, η εταιρεία θέτει τις βάσεις για ένα πετυχημένο μοντέλο βιώσιμης άσκησης της καλλιέργειας των οσπρίων.
«Το 2012  ήταν μια δύσκολη χρονιά. Η παραγωγή φακής έφθασε στους 650 τόνους για την εταιρεία και παρότι στη χώρα είχαμε υπερπαραγωγή και μείωση τιμών, το προϊόν μας βρήκε το δρόμο προς την αγορά, διότι είναι ποιοτικό», εξήγησε στην Agrenda ο μέτοχος της «Προϊόντα γης Βορίου» κ. Ιωάννης Παπαϊορδανίδης, για να προσθέσει πως φέτος έχουν σπαρθεί 9.000 στρέμματα και η παραγωγή θα φθάσει τα περίπου 1,5 εκ. κιλά.
Όσον αφορά στη δραστηριοποίηση στο ρεβίθι και στο φασόλι, αυτή προς το παρόν όπως είπε ο κ. Παπαϊορδανίδης, «είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο». Η παραγωγή του 2012 ήταν για το ρεβίθι στους 50 τόνους και για το μέτριο φασόλι στους 40 τόνους. Για φέτος ο στόχος είναι οι 100 τόνοι για καθένα από τους δύο κωδικούς.

Φυτοπροστασία και λίπανση
Στην έλλειψη εγκεκριμένων προϊόντων φυτοπροστασίας για τη φακή, αναφέρθηκε ο διευθυντής τεχνικού και marketing της BASF κ. Κλειτσινάρης Τάσος, προσθέτοντας πως η εταιρεία που εκπροσωπεί σε συνεργασία με την «Προϊόντα γης Βοίου» επιχειρεί να εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, επιτάχυνση της έγκριση σκευάσματος της εταιρείας, σε συνεργασία και με το ΑΠΘ.
«Είναι μια δραστική ουσία η οποία εκτός από την αντιμετώπιση των ασθενειών, επιδρά, παράλληλα και στη φυσιολογία του φυτού, αυξάνοντας την απόδοσή του», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως με βάση την εικόνα από άλλες χώρες, όπως Καναδάς, ΗΠΑ και Ευρώπη, η μέση αύξηση στην απόδοση είναι περίπου 10%. Ανάλογη ενημέρωση έγινε και για τη λίπανση που ενδείκνυται στην καλλιέργεια της φακής με τον κ.Μιχάλη Καρανίκα, της Eurochem Agro, του κολοσσού της Eurochem Group να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε προϊόν της εταιρείας και στα πλεονεκτήματά του.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου