www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

«Κανένας δεν κάνει το παιδί του αγρότη»


«Κανένας δεν κάνει το παιδί του αγρότη»

Αλεξανδρής Πέτρος|  04/02/2013 - 01:42 μμ
Oι παραγωγοί-πωλητές λαικών αγορών "απαντούν" στην κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έναν διαφορετικό τρόπο διαμαρτυρίας επέλεξαν οι παραγωγοί για την Τετάρτη το πρωί έξω από το υπουργείο.Έναν διαφορετικό τρόπο διαμαρτυρίας επέλεξαν οι παραγωγοί για την Τετάρτη το πρωί έξω από το υπουργείο.
Μία τεράστια ουρά που ξεκινούσε από την είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κύκλωνε το τετράγωνο στη Μάρνη και μέχρι την Αριστοτέλους, σχημάτισαν οι άνθρωποι που έσπευσαν να πάρουν δωρεάν φρούτα και λαχανικά από τους παραγωγούς που πουλάνε τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, την Τετάρτη το πρωί, 6 Φεβρουαρίου.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, ο Παναγιώτης Δωρής, ταμίας της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, από το Ναύπλιο, μας είπε:
«Κύριε υπουργέ, εγώ πιστεύω ότι εάν σκύψετε πάνω στα αιτήματά μας, θα έχουμε και ανάπτυξη σ’ αυτό τον τόπο και τα παιδιά μας θα μείνουνε στην Ελλάδα και όλα θα πάνε καλά.
Ακούστε λοιπόν τι διεκδικούμε:
- 50% μείωση στο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα, για να μπορούμε να καλλιεργούμε.
- Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος. Δεν είναι δυνατόν παντού να γίνονται περικοπές και συνέχεια ν’ ανεβαίνει το ρεύμα. Όταν λέμε θέλουμε να παράγουμε, σημαίνει ότι θέλουμε να κάνουμε συμπίεση του κόστους παραγωγής. Πώς λοιπόν θα γίνει συμπίεση του κόστους παραγωγής τη στιγμή που η επίσημη πολιτεία ανεβάζει το ρεύμα;
- Απαιτούμε τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 6% στα αγροτικά μηχανήματα και τα γεωργικά εφόδια. Δεν είναι δυνατόν τα αγροτικά εφόδια να τους βάζουνε 23% λες και είναι είδη κομμωτηρίου. Με 23% στα αγροτικά εφόδια πώς είναι δυνατόν να καλλιεργήσουμε, που τα λεφτά μας τα τρώνε όλα αυτά;
Γι’ αυτό φτάσαμε η τελευταία γενιά που καλλιεργεί να είναι η δικιά μου. Κανένας αγρότης τα παιδιά του δεν τα κάνει αγρότη, γιατί τα δικά μας παιδιά θα γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι, εσείς μας τα έχετε κάνει αυτά κ. υπουργέ.»
Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε τα εξής:
Ραντεβού στο ΥπΑΑΤ έδωσαν οι πωλητές Λαϊκών Αγορών 
Στις  09:00 π.μ. συγκεντρώνεται η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλογών Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη με βασικό αίτημα την μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τα μέλη της Ομοσπονδίας θα στήσουν πάγκους, και θα μοιράσουν 50 τόνους οπωρολαχανικών σε άνεργους, πολύτεκνους και συνταξιούχους.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλογών Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφέρει ότι τα αιτήματά της είναι:
50% μείωση της τιμής στο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα.
Mείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
Mείωση εισφορών ΕΛ.Γ.Α. και κατάργηση της Υποχρεωτικής Δήλωσης Καλλιέργειας.
Μείωση ΦΠΑ από 23% σε 6% στα αγροτικά μηχανήματα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα).
Μείωση ΦΠΑ στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών.
Κατάργηση των ταμειακών μηχανών.
Τους εκπροσώπους των παραγωγών - πωλητών λαϊκών αγορών δέχθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο γενικός γραμματέας  Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Μελάς, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά τους αλλά δεν δεσμεύτηκε για λύσεις σε κάποιο από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου