www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μικρό «καλάθι» κρατούν οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί κρέατος λόγω του όψιμου Πάσχα


Χαμηλά τοποθετούν τον πήχη των προσδοκιών τους οι έλληνες κτηνοτρόφοι, αν και νωρίς ακόμη, ενόψει των εορτών του Πάσχα, καθώς τέτοια περίοδο άλλες χρονιές, έβγαζαν τα «τεφτέρια» τους, για να υπολογίσουν ενδεχόμενα κέρδη από την πώληση του κρέατος.

Διαφορετική από κάθε άλλη είναι η φετινή χρονιά για το ελληνικό κρέας, σε συνάρτηση με την εορταστική περίοδο του Πάσχα, η οποία αργεί πολύ.


Το γεγονός ότι το Πάσχα γιορτάζεται αρχές Μάη, μόνον ευνοϊκό δεν είναι για τους έλληνες κτηνοτρόφους που ποντάρουν πολλά κάθε χρόνο στα ζώα (αρνιά) μικρού βάρους (10-12 κιλά), προγραμματίζοντας ανάλογα την παραγωγή τους.


Όπως μάλιστα εξηγεί στο paseges.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρόεδρος στο προσωρινό συμβούλιο της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας: «το όψιμο Πάσχα έχει ως αποτέλεσμα εκείνη την περίοδο τα αρνιά που εκτρέφουμε να είναι αρκετά μεγάλα, για τις συνήθειες, διατροφικές και μη του έλληνα καταναλωτή».


Οι κτηνοτρόφοι πάντως δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους, προσδοκώντας σε αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από την εσωτερική όσο κυρίως από την εξωτερική αγορά, αλλά και ενδεχόμενες συμφωνίες για πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων αρνιών, που έχουν επιτευχθεί μέσω συνεταιρισμών, τα προηγούμενα χρόνια.


Σύμφωνα πάντως με τις έως τώρα πληροφορίες, από την αγορά έχει εκλείψει πλέον τα αγοραστικό ενδιαφέρον από Τούρκους εμπόρους, που άλλες χρονιές, «σάρωσαν» την ελληνική επικράτεια και με όπλο την ρευστότητα, αγόρασαν χιλιάδες αμνοερίφια, σε ανταγωνιστικές τιμές.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Τούρκων εμπόρων περιορίζεται στα βοοειδή.


Στην τελική ευθεία η Διεπαγγελματική Κρέατος


Εν τω μεταξύ νεά δεδομένα στην αγορά δημιουργεί η υπό σύσταση Διεπαγγελματική Οργάνωση για το Κρέας, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ίδρυσής της, μετά και από την πρόσφατη συνεδρίαση των επαγγελματικών Οργανώσεων οι οποίες θα την συγκροτήσουν.


Οι κλάδοι του τομέα κρέατος που εκπροσωπούν συλλογικά σχήματα όλων των εμπλεκόμενων με την πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, διακίνηση και εμπορία κρέατος συμφώνησαν να καταθέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αποδεικνύουν την αντιπροσωπευτικότητά τους, καθώς και τις εγκριτικές αποφάσεις των οργάνων τους (Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων) προκειμένου να υπογραφεί το Καταστατικό και να υποβληθεί προς έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και δι΄αυτού στην Ευρωπαική Επιτροπή.
  

Προκειμένου να συντονιστούν οι απαιτούμενες διεργασίες για την υποβολή και έγκριση του ιδρυτικού Καταστατικού, συγκροτήθηκε Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο  τον αντιπρόεδρο του ΣΕΚ κ. Λευτέρη Γίτσα, Αντιπρόεδρο τον Πρόεδρο της ΠΟΚΚ κ.Θωμά Χαρίση, Γεν. Γραμματέα τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΣΕΒΕΚ κ.Γιώργο Οικονόμου, Ταμία τον κ.Χάρη Πανταζή από την Ένωση Αντιπροσώπων και Μέλος τον κ.Δημήτρη Λύτρα από την Ένωση  Εμπόρων.


Αλέξανδρος Μπίκας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου