www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Κορώνεια και Κάρλα: δύο "λίμνες-φαντάσματα"

Μια νέα περιβαλλοντική καταδίκη για την Ελλάδα αποτέλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε τη χώρα μας ένοχη για αποτυχία προστασίας της λίμνης Κορώνειας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι αγρότες καταπάτησαν 10.000 στρέμματα (130 στρ. λέει το ελληνικό Δημόσιο) σε έκταση που αποτελούσε κάποτε τμήμα της λίμνης, η οποία έχει πια σχεδόν εξαφανιστεί.
Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει καταντήσει τη λίμνη Κορώνεια σε φάντασμα καθώς σε περιόδους ξηρασίας εξαφανίζεται.
Το σχέδιο αποκατάστασης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός καναλιού μέσω του οποίου η Κορώνεια θα τροφοδοτούνταν με νερό από τη γειτονική Βόλβη.
Το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο έκρινε ότι, παρά της προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έθεσε σε εφαρμογή τα 21 μέτρα που απαιτούνταν για να αποτραπεί η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων, για τους οποίους έχει οριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας.
Το σχέδιο διαχείρισης του εθνικού πάρκου των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια αρχή, ενώ κατά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, δεν είχε περαιωθεί η επανεξέταση των ρυπογόνων βιομηχανιών (δράση 18) ούτε είχαν κλείσει όλες οι παράνομες γεωτρήσεις (δράση 20).
Επίσης, η χώρα μας δεν έλαβε μέτρα για δράσεις που αφορούσαν την άρδευση, την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων και την κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης του εθνικού πάρκου Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη προειδοποίηση για την Κορώνεια από την Κομισιόν είχε έρθει το 2003.
Λίμνη Κάρλα
Νοτιότερα, στην ανατολική Θεσσαλία, η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ματαίωση του έργου αποκατάστασης της Λίμνης Κάρλα.
Η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων.
Βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.[1]
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της.
Για να ολοκληρωθεί το έργο θα πρέπει να σφραγιστούν 4.000 γεωτρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια γινόταν άντληση νερού για τους αγρότες, ωστόσο οι τοπικοί δήμοι δεν προχωρούν σε πράξεις σφράγισης των γεωτρήσεων παρότι αυτές  σήμερα έχουν υφάλμυρο και ακατάλληλο νερό.
Το έργο προβλέπει να κλείσουν όλες οι γεωτρήσεις στην περιοχή που έχουν υφάλμυρο νερό, να υπάρχει οικολογική ισορροπία στη λίμνη Κάρλα και μετά να γίνουν έργα για την ύδρευση των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου