www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Βολισσός - Φίλοι της Χίου

H Βολισσός είναι ένα πολύ γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Αμανή με θέα το Αίγαίο πέλαγος.

Η αρχιτεκτονική δόμηση του χωριού ακολουθεί το παραδοσιακό νησιώτικο ρυθμό; στενά δρομάκια, σπίτια φτιαγμένα σε σχήμα κύβου με κόκκινη και γκρι πέτρα, με κεραμιδοσκεπές, μικρές βεράντες με κληματαριές και μικροσκοπικές αυλές. Τα δρομάκια του χωριού είναι στενά και τα περισσότερα στρωμένα με βότσαλα της παραλίας.
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Βυζαντινό κάστρο. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία, στην κορυφή ενός λόφου και λέγετε ότι κτίστηκε από τον στρατηγό Βελισάριο του Βυζαντίου, ο οποίος όταν τυφλώθηκε εγκαταστάθηκε στη Βολισσό. Το κάστρο έχει έξι κυκλικούς πύργους και στο εσωτερικό του υπήρχαν και διάφορα άλλα κτίσματα όπως δεξαμενές και εκκλησίες. Την περίοδο του Βυζαντίου η Βολισσός γνώρισε μεγάλη ακμή. Κτίστηκαν πύργοι και κάστρα που είχαν κυρίως αμυντικό χαρακτήρα.
Το χωριό προσέφερε καταφύγιο σε πολλές βασιλικές οικογένειες από την Κωνσταντινούπολη. Ανεμόμυλοι και ερείπια κάποιων νερόμυλων καθώς και πολλών βυζαντινών εκκλησιών στολίζουν γύρω από το χωριο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η θρησκευτική παράδοση της Βολισσού, καθώς είναι ο τόπος καταγωγής της Αγίας Μαρκέλλας. Το μοναστήρι που φέρει που το όνομά της είναι κτισμένο κοντά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.
http://www.facebook.com/allthefriendsofchios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου