www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Εντολή για πληρωμή των χρεών στο Δημόσιο σε πολλές δόσεις


Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΟΥΣ

Εντολή για πληρωμή των χρεών στο Δημόσιο σε πολλές δόσεις

Προτεραιότητα αποτελούν οι νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν το 2012 και θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εισπραχθούν
Προτεραιότητα αποτελούν οι νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν το 2012 και θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εισπραχθούν
Της Μαρίας Βουργάνα
«Δώστε όσες περισσότερες δόσεις μπορείτε στους οφειλέτες του Δημοσίου για να εξοφλήσουν ευκολότερα τα χρέη τους». Την εντολή αυτή, δίνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών στους εφόρους, από τους οποίους ζητά να εξαντλήσουν όλα τα όπλα που διαθέτουν για να διευκολύνουν τους φορολογούμευμένους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και ζητούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.
Το υπουργείο προχωρεί στη σύσταση αυτή προς τους εφόρους μέχρι να οριστικοποιηθεί η νέα ρύθμιση που σχεδιάζεται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις οικονομικές δυνατότητες του κάθε φορολογουμένου.
ΦΟΒΟΙΣτο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι οι φορολογούμενοι περιμένοντας να έρθει η νέα ρύθμιση θα σταματήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατακόρυφη πτώση στα φορολογικά έσοδα και να μεγαλώσει η «μαύρη τρύπα».
Για τον λόγο αυτό, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης σε σύσκεψη που είχε χθες με εφόρους μεγάλων ΔΟΥ της Αττικής, τους ζήτησε μέχρι να έρθει η νέα ρύθμιση να αντιμετωπίζουν πιο ελαστικά τις περιπτώσεις φορολογουμένων που θέλουν να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Τους συνέστησε να χορηγούν όσο τον δυνατόν περισσότερες δόσεις για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ουσιαστικά, η οδηγία αυτή ανάβει «πράσινο φως» στις εφορίες να επιτρέπουν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ακόμη και σε 26 ή και σε 48 μηνιαίες δόσεις.
Σήμερα, ο συνήθης αριθμός μηνιαίων δόσεων που χορηγούν οι έφοροι δεν ξεπερνά τις 15, ενώ πολύ σπάνια, σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 26. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 100 ευρώ. Οι οφειλές που υπάγονται σε «διευκόλυνση τμηματικής καταβολής», εξακολουθούν μεν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής αλλά με ποσοστό μειωμένο κατά 30% και με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης είναι συνεπής ως προς την καταβολή των μηνιαίων δόσεων.
Επίσης, παρέχεται έκπτωση επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν στην τελευταία δόση της «διευκόλυνσης» μέχρι ποσοστού 40% επί των συνολικών προσαυξήσεων της υπαγόμενης οφειλής. Οι οδηγίες προς τις εφορίες είναι το κυνήγι των οφειλετών να ξεκινήσει ήπια το πρώτο τρίμηνο μόνο με τηλεφωνικές οχλήσεις και ειδοποιητήρια και στη συνέχεια να κλιμακωθεί.
Προτεραιότητα αποτελούν οι νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν το 2012 και θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εισπραχθούν, ενώ οι έφοροι έχουν εντολή να μετακινήσουν προσωπικό από άλλα τμήματα, προκειμένου να ενισχύσουν τα τμήματα ελέγχου και τα δικαστικά τμήματα. Η νέα ρύθμιση δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από 1-2 μήνες, με την κυβέρνηση να επιδιώκει δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 100 δόσεις και επιτόκιο που θα κυμαίνεται από 0,5-0,7%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους ώστε να μπουν και οι τράπεζες στο παιχνίδι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων, πιθανόν μέσω της δυνατότητας εξόφλησης σε άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.
Ακίνητα
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών αφού καταλήξει στο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων αναμένεται να το παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Απριλίου.
  • Στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι οι φορολογούμενοι περιμένοντας να έρθει η νέα ρύθμιση θα σταματήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου