www.biopoiotita.gr

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Παγκόσμια κατανάλωση και Ελληνική παραγωγή βιολογικών προϊόντων‏

Λίγο πιο κάτω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας καταναλώνεται από τους κατοίκους των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ καταναλώνουν το 48% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ στην Ευρώπη πρώτοι έρχονται οι Γερμανοί με ποσοστό 6% και ακολουθούν οι Γάλλοι με ποσοστό 3,5%.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΙΝΕΒ) και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αναγνώστης Αργυρίου σε ομιλία του στο συνέδριο Economist. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (ΙΕΟΑΜ), Christopher Stopes, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 21.270 παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και 1257 επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο 58 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ λειτουργούν και 48 λαϊκές αγορές. Όσο αφορά τις εξαγωγές, η Ελλάδα εξάγει κυρίως λάδι, ελιές φρούτα αλλά και κρασί, σε κυρίως Σκανδιναβικές χώρες

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 4 εκατομμύρια στρέμματα γης αφιερωμένα στην αποκλειστική παραγωγή βιολογικών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, ένα ποσοστό που καλύπτει το 3,4% της καλλιεργούμενης γης  ενώ το αντίστοιχο στην Αυστρία είναι στα 15%. Σύμφωνα με τον κ. Christopher Stopes "Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία" ο οποίος χαρακτήρισε συγκριτικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν καλλιεργεί μεταλλαγμένα γεωργικά προϊόντα.

Ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νικόλαος Συγριμής, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των παραγωγών, λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος τους, αφού συγκριτικά την δεκαετία του `70 το 35% του κόστους των τροφίμων, που αγόραζαν οι καταναλωτές, επέστρεφε στους παραγωγούς, ενώ σήμερα μόνο το 10%.

Ο γενικός διευθυντής τεχνολογίας τροφίμων στο CFTO του Ισραήλ,  Amos Levin, αναφέρθηκε στη χρήση νέων τεχνολογιών αποθήκευσης και συντήρησης νωπών αγροτικών προϊόντων, που επιτρέπουν την διατήρηση αχλαδιών και μήλων μέχρι και 9 μήνες, χωρίς να αλλοιώνονται. Αναφέρθηκε σε νέες μεθόδους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, υγρασίας, κυκλοφορίας αέρα και καταπολέμησης των παθογόνων βακτηρίων.

 

 

Παναγιώτης Παπαδόπουλος
http://www.agrocapital.gr/Category/Products/Article/3948/pagkosmia-katanalwsi-kai-elliniki-paragwgi-bi%CE%BFl%CE%BFgikwn-pr%CE%BFiontwn%E2%80%8F

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου