www.biopoiotita.gr

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Μάθετε γιατί η κόπωση και η αϋπνία σχετίζονται με τον Φεβρουάριο

Νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι; Ξαπλώνετε στο κρεβάτι και δεν σας παίρνει ο ύπνος με τίποτα;

Κι όμως όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται ο τρίτος μήνας του χειμώνα οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην εξάντληση που νιώθετε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Φεβρουάριος είναι ένας κουραστικός μήνας, μιας και έχει παρατηρηθεί πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούμε σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

"Η διάρκεια της νύχτας, οι κρύες ημέρες και η μουντάδα του καιρού, συνωμοτούν στο να μειώσουν την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου μας" σημειώνει ο καθηγητής Κόλιν Έσπι (Colin Espie) εμπειρογνώμονας ύπνου και συνιδρυτής της Sleepio, του διαδικτυακού προγράμματος βελτίωσης του ύπνου με τεχνικές γνωστικού συμπεριφορισμού της Μεγάλης Βρετανίας.

Η έρευνα απέδειξε πως το 68% των συμμετεχόντων παραπονέθηκαν για κόπωση και μειωμένη ενέργεια τον Φλεβάρη, περισσότερο από κάθε άλλο χειμωνιάτικο μήνα, ποσοστό που έπεφτε σε 39% τον Μάρτιο.

"Το βιολογικό μας ρολόι ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το φως του περιβάλλοντος που στέλνει σήμα για εγρήγορση κι ανεβάζει την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σήματα αυτά δεν είναι όμως τόσο διακριτά το χειμώνα ενώ η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη θέρμανση και η έλλειψη καθαρού αέρα και λιακάδας έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας" καταλήγει ο καθηγητής. Tromaktiko
http://www.newsnow.gr/article/355689/mathete-giati-i-koposi-kai-i-aypnia-sxetizontai-me-ton-fevrouario.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου