www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τσαυτάρης: Στην Ελλάδα δεν ταιριάζει η γεωργία χαμηλού κόστους αλλά η γεωργία ποιότητας


Αναφερόμενος γενικότερα στις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισήμανε, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη, ότι «στην Ελλάδα δεν ταιριάζει η γεωργία χαμηλού κόστους, αλλά η γεωργία ποιότητας, που σέβεται το περιβάλλον και την αειφορία και παράγει αντίστοιχα προϊόντα».
«Αυτά τα γεωργικά προϊόντα ζητά ο κόσμος. Η οικουμένη συνωμοτεί υπέρ της ανάπτυξης μιας τέτοιας γεωργίας στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει τα τρία νέα σήματα ποιότητας που θα εισάγει η ΕΕ για τα παραδοσιακά προϊόντα».
«Οι επιδοτήσεις είναι εργαλείο πολιτικής, κακώς έγιναν αυτοσκοπός», συμπλήρωσε, δίνοντας το στίγμα του νέου μοντέλου, που πρέπει να ισχύσει για την ελληνική γεωργία.
Τέλος ο υπουργός σημείωσε ότι δεδομένου ότι η ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να διπλασιαστεί παγκοσμίως τα επόμενα 15 χρόνια και να τριπλασιαστεί στα επόμενα 50, στόχος της Ευρώπης δεν είναι πλέον μόνο η ασφάλεια των τροφίμων (food safety), αλλά και η αυτάρκεια (food security).
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου τόνισε ο υπουργός ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω παραχωρήσεων στους αγρότες. «Δώσαμε ό,τι είναι εφικτό στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Λύσαμε ακόμη και προβλήματα, που ανήκαν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως το ΥΠΕΚΑ και το Εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης, ερωτηθείς για το πακέτο παροχών προς τους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου