www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Πλήγμα από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου


Τα ρουμανικά προϊόντα δέχθηκαν πλήγμα από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου και οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στα προϊόντα της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα.
Σημείωσε δε ότι η Ρουμανία στηρίζει τις προσπάθειες των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εντοπισμό όλων όσοι εμπλέκονται στο διατροφικό σκάνδαλο και την επιβολή κυρώσεων.
Ο κ. Πόντα πρόσθεσε ότι έπειτα από τη λήξη της κρίσης, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για την προώθηση των ρουμανικών προϊόντων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο ανέθεσε στο υπουργείο Γεωργίας την επεξεργασία ενός σχεδίου δράσης για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Ντάνιελ Κονσταντίν εκτίμησε ότι η επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας. Όπως είπε, έπειτα από τη συνάντηση που είχε, στις Βρυξέλλες, με ομολόγους του από χώρες της Ε.Ε., αποφασίστηκε να γίνουν εκπομπές από γαλλικούς και βρετανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στα δύο "ύποπτα" ρουμανικά σφαγεία που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, έπειτα από υπόδειξη των εταιρειών διανομής του κρέατος, προκειμένου να αποδειχθεί, για μια ακόμη φορά, ότι τα σφαγεία τηρούσαν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πραγματοποιούν τη σωστή σήμανση στο κρέας που διαθέτουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Από τις έρευνες που έγιναν στις δύο "ύποπτες" μονάδες παραγωγής και διάθεσης κρέατος, δεν βρέθηκε κάτι επιλήψιμο στις δύο εταιρείες, ανακοίνωσαν οι ρουμανικές αρχές.
Το διατροφικό σκάνδαλο ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από ειδοποίηση που εστάλη στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Ασφάλεια Τροφίμων της Ε.Ε., από τη Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι κατεψυγμένα προϊόντα (λαζάνια) γνωστής εταιρείας περιείχαν κρέας αλόγου και όχι βοδινό, όπως αναγραφόταν στη σήμανση της συσκευασίας. Το σκάνδαλο "άγγιξε" και άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου