www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Εργάτες αναλαμβάνουν τα ηνία εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη


Οι μηχανές τέθηκαν ξανά σε λειτουργία την Τρίτη στο μέχρι πρότινος κλειστό εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) στη Θεσσαλονίκη. Περίπου σαράντα εργαζόμενοι πήραν την τύχη τους στα χέρια τους και, ακολουθώντας το παράδειγμα ανέργων στην Αργεντινή πριν από μια δεκαετία, αποφάσισαν να διοικήσουν οι ίδιοι τη μονάδα ως ισότιμοι μέτοχοι στη γενική συνέλευση.
Η ΒΙΟΜΕ, θυγατρική της Φίλκεραμ της οικογένειας Φιλίππου, είναι μια μονάδα που παράγει χημικά προϊόντα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Το εργοστάσιο έκλεισε το 2011, χωρίς η ΒΙΟΜΕ να κηρύξει πτώχευση ή να χρεωκοπήσει. Ο λόγος για το «λουκέτο», που άφησε στο δρόμο τους 70 εργαζομένους, ήταν η πτώχευση της μητρικής της εταιρείας.
Πλέον, η Φίλκεραμ έχει περάσει στη φάση της εκκαθάρισης των περιουσιακώντης στοιχείων, με τις μετοχές της ΒΙΟΜΕ να αποτελούν κομμάτι αυτών. Σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, ο σύνδικος, ο δικηγόρος δηλαδή που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο, έχει τον πρώτο λόγο στην πώληση των μετοχών. Πέρσι, ανεξάρτητος πραγματογνώμονας αποτίμησε τις μετοχές της ΒΙΟΜΕ στα 490.000 ευρώ. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η αξία τους έχει περιοριστεί περίπου στη μισή τιμή.
Οι εργαζόμενοι επιθυμούν να αποκτήσουν τις μετοχές αλλά το μείζον ζήτημα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου είναι τα χρέη, που θα κληθεί να «κληρονομήσει» το όποιο νέο διοικητικό σχήμα. Όπως έγινε γνωστό, η ΒΙΟΜΕ οφείλει 4 εκατομμύρια ευρώ σετο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και διάφορους προμηθευτές.
Προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση, οι εργαζόμενοι ζήτησαν νομοθετική ρύθμιση για το «πάγωμα» των χρεών από το υπουργείο Εργασίας. Προς το παρόν, το αίτημα δεν έχει απορριφθεί και αναμένεται επίσημη απάντηση. Παράλληλα, για να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής, πρέπει τόσο ο σύνδικος όσο και οι πιστωτές της ΒΙΟΜΕ να συναινέσουν.
Την Δευτέρα, προτού ανοίξει το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε συναυλία για την ανέρευση πόρων με τη συμμετοχή αρκετών μουσικών συγκροτημάτων και γνωστών καλλιτεχνών. Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viome.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου