www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ρουμανία: άδικες οι κατηγορίες για το διατροφικό σκάνδαλο


Στην άμυνα περνάει η Ρουμανία μετά το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτωρ Πόντα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και δεν εντοπίστηκαν παραβιάσεις κανονισμών και προτύπων στα σφαγεία και συνέκρινε το πλήγμα στην αξιοπιστία της Ρουμανίας με την ξηρασία που έπληξε τη χώρα δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο κάθε Ευρωπαίος θέλει να γνωρίζει τι τρώει. Τον περασμένο χρόνο είχαμε μια απώλεια της τάξης του 30% στην γεωργία εξαιτίας της ξηρασίας. Πρέπει να ορθοποδήσουμε αυτό το χρόνο. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα της αξιοπιστίας μπορεί κάποια στιγμή να το δούμε να γίνεται χειρότερο από την ξηρασία.»
Έρευνες γίνονται στη Ρουμανία σε δύο «ύποπτες» μονάδες παραγωγής και διάθεσης κρέατος. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, δεν βρέθηκε κάτι επιλήψιμο στις δύο εταιρείες.
Ο γενικός διευθυντής μιας εκ των δύο μονάδων μάλιστα δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβιάστηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία: «Μέσα στο 2012, η εταιρεία Carmolimp εξήγαγε 3 φορές κρέας αλόγου στην Ολλανδία με τρία φορτηγά που αντιστοιχούν σε 60 τόνους κρέατος. Το κρέας αυτό πωλήθηκε ως κρέας αλόγου και σε τιμή που αποδείκνυε ότι όντως ήταν κρέας αλόγου. Οι συνέτεροί μας ζήτησαν κρέας αλόγου και παρέλαβαν κρέας αλόγου με όλα τα απαραίτητα έγγραφα που το αποδεικνύουν.»
Η αρχή έγινε στη Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι λαζάνια γνωστής εταιρείας περιείχαν κρέας αλόγου και όχι βοδινό.
Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου έχει αγγίξει και άλλες χώρες εκτός από τη Βρετανία. Ανάμεσά τους την Ισπανία, τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Γαλλία, ενώ στο πελατολόγιο ιρλανδικής εταιρείας παραγωγής μπιφτεκιών είχε βρεθεί και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου