www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ζητούν μπαγιάτικο για να το πληρώσουν φθηνότερα!


Άδειες τσέπες ακόμα και για μια φραντζόλα φρέσκο ψωμί στην Ξάνθη

Σε κατάσταση πλήρους απελπισίας έχει περιέλθει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ξάνθης το οποίο αδυνατεί να αγοράσει ψωμί, ζητώντας από τους φούρνους της περιοχής να αγοράσουν, καταβάλλοντας χαμηλότερο τίμημα (0,20 – 0,25 λεπτά), χθεσινό και προχθεσινό ψωμί. 

Το φαινόμενο αυτό, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης Παναγιώτης Αμπεριάδης, παρουσιάστηκε εντόνως πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε έξαρση. 

«Καθημερινά έρχονται συμπολίτες μας και ζητούν να αγοράσουν χθεσινό και προχθεσινό ψωμί ώστε να το πληρώσουν φθηνότερα. Δεν αρκούνται όμως μόνο σε αυτό. Δεν είναι λίγοι αυτοί, κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα, που ζητούν τσουβάλια ολόκληρα με μπαγιάτικα ψωμιά πολλών ημερών με το πρόσχημα ότι θέλουν να τα δώσουν στα ζώα τους, τα οποία ωστόσο τα παίρνουν, τα βρέχουν, τα κάνουν παξιμάδια και τα τρώνε».

Οι τριτοκοσμικές εικόνες καθημερινής επιβίωσης με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι αρτοποιοί της Ξάνθης δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά όρια του νομού, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Αμπεριάδης «το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλους σχεδόν του φούρνους της Περιφέρειας», αναφέρει το thrakitoday.com.

Την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί της Ξάνθης βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά, ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο που αναγκάζονται να κλείσουν. Όπως μάλιστα σημειώνει ο κ. Αμπεριάδης αυτό οφείλεται κυρίως στο κόστος παραγωγής, καθώς και στο γεγονός ότι τα αρτοσκευάσματα παραμένουν στα αζήτητα την εποχή της κρίσης, που αποτελούσαν το βασικό έσοδο των φούρνων. 

«Το κέρδος για τα πρατήρια άρτου δεν προέρχεται κυρίως από το ψωμί αλλά από τα αρτοσκευάσματα, τα οποία πλέον δεν αγοράζουν οι καταναλωτές, αλλά προτιμούν χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα ή τα συντηρητικά να προμηθεύονται αρτοσκευάσματα από τα σούπερ μάρκετ που τα βγάζουν σε προσφορά. Αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει να φάει» αναφέρει ο ίδιος.

Ασφυκτική παραμένει την ίδια στιγμή η πίεση που δέχονται οι φούρνοι της περιοχής από τη λαθραία εισαγωγή βουλγάρικου ψωμιού, το οποίο πωλείται κυρίως στα ορεινά της Ξάνθης. «Δεν υπάρχει έλεγχος στο δρόμο από τη Βουλγαρία. Μπαίνουν όλοι και βάζουν ψωμιά από τη Βουλγαρία και τα πουλάνε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει έλεγχος, σε ποιόν θα μιλήσεις; Τα φέρνουν με ΙΧ και δεν μπορεί να τα ελέγξει κανένας γιατί δεν θέλουν» σημειώνει ο κ. Αμπεριάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου