www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Προστιθέμενη αξία στα παραδοσιακά Ελληνικά ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα


Η εταιρεία ΜΕΛΚΟ ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται στην Κρήτη, αναζητούσε ευκαιρίες για να αναπτύξει την ήδη επιτυχημένη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας φρέσκων και ξηρών ζυμαρικών, πολλά από το οποία είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά.

Αυτοί ήταν και κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους αυτό το έργο άξιζε να χρηματοδοτηθεί. Όπως εξηγεί και η κ. Αμαλία Ταβλαδωράκη, από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ “Η εταιρεία ΜΕΛΚΟ βρίσκεται σε ένα σχετικά απομακρυσμένο χωριό με δύσκολη πρόσβαση στα μεγάλα κέντρα εμπορίου. Παράγει καινοτόμα υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ελκυστική συσκευασία. Επίσης, απασχολεί άτομα από την τοπική κοινότητα, και ειδικότερα γυναίκες, που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του Τοπικού Προγράμματος”.

Η εταιρεία, που έχει λάβει από την ίδρυση της αρκετά πιστοποιητικά ποιότητας ISO, ήθελε να επεκτείνει την παραγωγής της και να προωθήσει μια νέα σειρά από παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδι και άλλα παραδοσιακά γλυκά, τα οποία θα είναι παρασκευασμένα από πρώτες ύλες που κατά κύριο λόγο θα προέρχονται από την τοπική παραγωγή.

Με μια επένδυση περίπου 300.000€ δημιουργήθηκε νέα γραμμή παραγωγής για τα αρτοσκευάσματα, εγκαταστάθηκαν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έγινε επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας, που τώρα πλέον είναι προσβάσιμη και σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Στηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη επένδυση με 117.000€ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με 29.000€. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πλέον παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα διατροφής παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές, ενώ παράλληλα προωθούνται τα βιολογικά προϊόντα. Δημιουργήθηκαν δύο νέες θέσεις απασχόλησης και οι ντόπιοι παραγωγοί προμηθεύουν το 50% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. Επίσης η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες με πελάτες από το εξωτερικό και εξάγει πλέον τα προϊόντα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου