www.biopoiotita.gr

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Βόμβα για την αγορά γάλακτος πιθανή υπαγωγή της ΑΓΝΟ στο Άρθρο 99


Φόβους για την πρόκληση φαινομένων τύπου ντόμινο, που θα παρασύρει σε ανεξέλεγκτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις το σύνολο του κλάδου της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, εκφράζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ από τον αγροτικό χώρο και τις επισιτιστικές βιομηχανίες, σε περίπτωση που υπαχθεί η ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 και για αυτό δηλώνουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό πως εργαζόμενοι και παραγωγοί στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στα σχέδια του ιδιώτη επιχειρηματία προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα συζητηθεί το αίτημα της εταιρείας, στις 22 Φεβρουαρίου.

Συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων εξέφρασαν ανησυχία ότι ενδεχόμενη υπαγωγή της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 «ανοίγει την όρεξη να ακολουθήσουν κι άλλοι» με πιθανό μελλοντικό σενάριο το κλείσιμο, ή την αλλαγή ιδιοκτησίας και τη «μονοπώληση της γαλακτοκομικής ζώνης και του κλάδου» από ξένες πολυεθνικές, με «τεράστιες επιπτώσεις» στην αγορά «φρέσκου γάλακτος» και σε παραγωγούς, κτηνοτρόφους, προμηθευτές και καταναλωτές σε εκτεταμένες περιοχές της Κ. Μακεδονίας.

Αναφέρθηκαν μάλιστα, ονομαστικά σε άλλες δύο βορειοελλαδικές επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες, όπως ισχυρίστηκαν, έχουν απλήρωτους τους παραγωγούς και τους εργαζόμενούς τους από 2 έως 4 μήνες και πιθανώς να μιμηθούν την ΑΓΝΟ, εάν το εγχείρημα της τελευταίας έχει θετική έκβαση για την ιδιοκτησία της.


Του Λεωνίδα Λιάμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου