www.biopoiotita.gr

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η βρετανική κυβέρνηση γνώριζε από το 2011 για τα επικίνδυνα φάρμακα σε κρέας αλόγου

Η εφημερίδα Times αναφέρει, ότι το 2011 είχαν προειδοποιήσει ειδικοί επιστήμονες τη βρετανική κυβέρνηση για παράνομες πρακτικές σχετικά με το κρέας αλόγου. Η εφημερίδα επικαλείται τον Τζον Γιανγκ, έναν πρώην συνεργάτη του βρετανικού φορέα ελέγχου τροφίμων, FSA. Ο Γιανγκ ισχυρίζεται, ότι τον Απρίλιο του 2011 βοήθησε στη σύνταξη μίας επιστολής του μεγαλύτερου βρετανικού εξαγωγέα κρέατος αλόγου, Ηigh Peak Meat Exports, προς τον αρμόδιο υπουργό.

Στο έγγραφο χαρακτηρίζει η εταιρεία "πανωλεθρία" το ισχύον σύστημα διαβατηρίων για τα άλογα και ότι δεν αποτρέπει τη χρήση της ουσίας φαινιλβουταζόνης στο κρέας τους. Πρόκειται για μία διαδεδομένη ουσία στα ιππικά αθλήματα, η οποία ανιχνεύθηκε πρόσφατα σε σφάγια βρετανικών αλόγων, οπότε έχει περάσει και στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα. 

Η έκδοση διαβατηρίων σε ίππους έχει ως στόχο να αποτρέψει τέτοια περιστατικά. Από το 2009 εκδίδεται για κάθε άλογο στην ΕΕ ένα έγγραφο, στο οποίο καταχωρούνται η ημερομηνία γέννησης, τα εμβόλια, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του, αλλά και οι φαρμακευτικές αγωγές του. Ανάλογα με τα φάρμακα, που έχει λάβει ένα ζώο, επιτρέπεται ή απαγορεύεται η σφαγή του και η διάθεση του κρέατος στην αγορά τροφίμων. 

Το συγκεκριμένο σύστημα θεωρείται διάτρητο, επειδή τα διαβατήρια μπορούν να εκδοθούν από διάφορες υπηρεσίες και φορείς, μεταξύ άλλων από συλλόγους ιπποπαραγωγών και από συνδέσμους ιππικών ομίλων. Μόνον στη Μεγάλη Βρετανία μπορούν να εκδώσουν ένα ιππικό διαβατήριο 75 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες.

Ο Γιανγκ αναφέρει στους Times, ότι τον Μάιο του 2011 έστειλε στον φορέα ελέγχου τροφίμων FSA το αντίγραφο ενός πλαστού διαβατηρίου ίππου. Είχε προειδοποιήσει επίσης τις Αρχές, ότι εισέρχεται στη διατροφική αλυσίδα κρέας αλόγου με παράνομες ουσίες. 

Φαίνεται, ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν αντέδρασε. Ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Διατροφής, Τζιμ Πέις, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι δεν θυμάται να έλαβε μία προειδοποίηση. Υποστήριξε πάντως, ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση. 

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου έχει προκαλέσει ανασφάλεια και μεταξύ των βρετανών καταναλωτών. Σε έρευνα μεταξύ 2.000 ενηλίκων, απάντησε το ένα τρίτο ότι δεν αγοράζει πλέον προμαγειρεμένα φαγητά μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου. Ένα ποσοστό 7% δεν καταναλώνει πλέον καθόλου κρέας και 53% των Άγγλων τάσσεται υπέρ μίας προσωρινής απαγόρευσης των εισαγωγών κρέατος στο Νησί. Η έρευνα έγινε από το ινστιτούτο ComRes και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα Indepedent of Sunday.
http://www.tanea.gr/news/world/article/5001663/h-bretanikh-kybernhsh-gnwrize-apo-to-2011-gia-paranomes-praktikes-me-kreas-alogoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου