www.biopoiotita.gr

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Νέα ρύθμιση: Κούρεμα προστίμων στο 20% των οφειλών και πολλές δόσεις

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με «κούρεμα» των προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής, καθώς και πολλές δόσεις, ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει αυστηρότερες ρυθμίσεις με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς και την αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Εσόδων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο Βήμα της Κυριακής, "αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ειδικά για τις οφειλές προς το Δημόσιο, που σήμερα ανέρχονται στα 54 δισ. ευρώ (τα 13 δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο), η πρόταση προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης ως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 που ισχύει σήμερα) με ελάχιστη μηνιαία καταβολή από 100 ως 250 ευρώ.


Εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί και εγκριθεί από την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέψει στους οφειλέτες να καταβάλλουν κάθε μήνα το 1% της οφειλής τους, ή ακόμη και να καθορίσουν οι ίδιοι το ύψος της δόσης και συνεπώς τον αριθμό των δόσεων.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρέσει από κάθε ρύθμιση όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν κηρύξει πτώχευση και να αναθέσει τις υποθέσεις αυτές σε δικηγορικά γραφεία προκειμένου να διεκδικήσει και το Δημόσιο, όπως κάνουν οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι, τις απαιτήσεις τους με ένδικα μέσα. Δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών, ακόμη και της περιουσίας των πρώην ιδιοκτητών.

Όπως αναφέρει το Βήμα, για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ μόνο προς το ΙΚΑ προτάθηκε να γίνει ρύθμιση από 60 ως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν και υπό την προϋπόθεση ότι στο εξής θα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.

Για τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία οι τροϊκανοί προτείνουν να αναλάβει την είσπραξη ο μηχανισμός του ΙΚΑ που έχει δίκτυο σε όλη την Ελλάδα.

Η τρόικα ζήτησε να αλλάξει με νόμο ο Κώδικας Είσπραξης Εσόδων, το Δημόσιο να απαιτεί εγγυήσεις (υποθήκη ή προσημείωση) της προσωπικής περιουσίας για όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επίσης να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές φυλάκισης για τους μεγαλοοφειλέτες, τους οποίους ταυτίζει με τους κατά σύστημα φοροφυγάδες. 

Από την άλλη σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνει ότι το το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση στοχεύει να δώσει «ανάσα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή: news247
http://www.newsnow.gr/article/355692/nea-rythmisi-kourema-prostimon-sto-20-ton-ofeilon-kai-polles-doseis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου