www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ζυμαρικά, τα …παρεξηγημένα


Τα μακαρόνια στις μέρες μας είναι από τα πιο διαδεδομένα κι αγαπημένα είδη διατροφής σε ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης. Πρώτη στην κατανάλωση ζυμαρικών είναι η Ιταλία, με κατανάλωση 30kg ζυμαρικών ανά κάτοικο το χρόνο.
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εύκολα και πολύ γρήγορα στο μαγείρεμα, μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να συνδυαστούν σχεδόν με οτιδήποτε.
Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της «Μεσογειακής Διατροφής», είναι πλούσια σε ενέργεια και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή από αλεύρι ολικής άλεσης μακαρονοποιίας, από σκληρό σιτάρι και νερό, χωρίς ζύμη και ξεραίνονται σε ειδικούς χώρους μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε υγρασία και να εξολοθρευτούν τα κάθε είδους μικρόβια (π.χ. σαλμονέλα).
Άλλα υλικά που προστίθενται στα μακαρόνια είναι: γνήσιο αποξηραμένο αυγό, ντομάτα ή σπανάκι για τα χρωματιστά ζυμαρικά (λαζάνια ή ταλιατέλες).
Στην παρασκευή των ζυμαρικών δεν χρησιμοποιούνται χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά, καθώς τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και έχουν από μόνα τους διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια που αναγράφεται συνήθως στα πακέτα. Φτάνει να φυλάγονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, δηλαδή σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία σε κάποιο από τα υλικά που προστίθενται σε κάποια είδη ζυμαρικών, όπως το αυγό, θα πρέπει να τα αποφεύγουν και να συμβουλεύονται τις διατροφικές ετικέτες καθώς ψωνίζουν.
Είδη
Στα ράφια του σούπερ μάρκετ τα ζυμαρικά φτάνουν με πολλές μορφές και διαφορετικά σχήματα. Μπορούμε να βρούμε:
Σπαγγέτι, τορτελίνια, πέννες, λαζάνια, χυλοπίτες, παπαρδέλες, κοχυλάκι, κοφτό μακαρονάκι, ταλιατέλες, κριθαράκι, βίδες, ραβιόλια κ.ά.
Τα ζυμαρικά είναι μία τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες της ομάδας Β (Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη). Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι φτωχά σε λίπη, χοληστερόλη και νάτριο.
Μία κανονική μερίδα μακαρόνια (100 γρ. περίπου) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους και μόνο 342 θερμίδες, δηλαδή κάπου 14% των καθημερινών μας αναγκών σε θερμίδες, ενώ μας δίνει 75 γραμμάρια υδατάνθρακες και 13 γραμμάρια πρωτεΐνες. Συνδυάζοντάς τα με απλές σάλτσες με λαχανικά, ψαχνό κρέας, πουλερικά ή ψάρια, και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μπορούν να αποτελέσουν ένα γεύμα, πλούσιο σε γεύση και φτωχό σε θερμίδες.
Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, τα μακαρόνια μπορούν να φτιάξουν, από ένα πολύ υγιεινό έως ένα αρκετά «βαρύ» γεύμα.  Πολλοί συνηθίζουν καθώς βράζουν τα μακαρόνια, να προσθέτουν αλάτι. Η κίνηση αυτή καλό να αποφεύγεται από τα υπερτασικά άτομα, καθώς το αλάτι είναι και η κυριότερη πυγή νατρίου, υπεύθυνου για την αύξηση της πίεσης. Επίσης, άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν τις πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες και να προτιμούν ή απλές σάλτσες ντομάτας ή άλλες σάλτσες χαμηλές σε λιπαρά.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες ή αλλιώς σάκχαρα «αργής καύσης» που περιέχουν, αφομοιώνονται σιγά-σιγά από τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα σάκχαρα «ταχείας καύσης» τα οποία αφομοιώνονται αμέσως και αυξάνουν απότομα το ποσοστό σακχάρου στο αίμα -κάτι που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.
Αυτή η αργή καύση των σύνθετων υδατανθράκων διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γι' αυτό τον λόγο τα ζυμαρικά συστήνονται ιδιαίτερα για τους αθλητές, αλλά και για τα παιδιά. Τα ζυμαρικά είναι εξίσου ιδανικά και για την τρίτη ηλικία, λόγω του ότι είναι από τα πιο εύπεπτα, αλλά και πιο εύκολα στην προετοιμασία τους φαγητά.
Η ιδέα συνεπώς ότι οι υδατάνθρακες και κατά συνέπεια και τα ζυμαρικά «παχαίνουν», έχει αρχίσει να ξεπερνιέται εδώ και καιρό. Μάλιστα τα ζυμαρικά, λόγω της θρεπτικής τους σύστασης, συστήνονται όλο και περισσότερο σε άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους.
 
Γράφει ο/η Πορφύρη Ζωή, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου