www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κρεμμύδια: Γεύση και υγεία, με λίγες θερμίδες


Το κρεμμύδι είναι ένα μυρωδικό, που καταναλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Είναι ένα από τα παλαιότερα μυρωδικά, που δίνει γεύση και αποτελεί τηβάση της μεσογειακής διατροφής. Τα κρεμμύδια συχνά χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε πολλά φαγητά. Έχουν το πλεονέκτημα των χαμηλών θερμίδων, συνιστούν επομένως έναν καλό «σύμμαχο» στις δίαιτες.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρεμμυδιών: κόκκινακίτριναλευκά και πράσινα, καθένα από τα οποία έχει μια ξεχωριστή γεύση, που ποικίλλει από πολύ δυνατή, μέχρι και ελαφρώς γλυκιά. Τα κρεμμύδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά,μαγειρεμένατηγανισμέναξερά ή ψητά.
Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε μέταλλα και ειδικότερα σε ιχνοστοιχεία, όπως τοσελήνιο (το οποίο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε αποτελεί ένα πιο αποτελεσματικό αντι-οξειδωτικό), συγκρινόμενα με άλλα λαχανικά. Επίσης, περιέχει καλή ποσότηταβιταμίνης CE και καροτένιο: 3 σημαντικά αντιοξειδωτικά.
Τα 100 γρ. κρεμμυδιών, περιέχουν 8γρ. υδατανθράκων, ίχνη λιπαρών και 1,2γρ. πρωτεϊνών.
Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε δύο χημικές ομάδες, που έχουν πολλά οφέληγια την ανθρώπινη υγεία. Αυτά είναι τα φλαβονοειδή και τα alk(en)yl cysteine sulphoxides (ACSOs), τα οποία έχουν σημαντικές αντι-οξειδωτικές ιδιότητες.

Δύο υπο-ομάδες των φλαβονοειδών, που βρίσκονται στο κρεμμύδι, οιανθοκυανίνες (anthocyanins), προσδίδουν ένα κόκκινο/μοβ χρώμα σε κάποιες ποικιλίες. Φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη (quercetin) και τα παράγωγά της, είναιυπεύθυνα για το κίτρινο και καφέ χρώμα σε πολλές άλλες ποικιλίες κρεμμυδιών.
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα κρεμμύδια θεωρούνται λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, ότι προσφέρουν προστασία από τιςκαρδιαγγειακές παθήσεις. Τα κρεμμύδια έχουν επίσης αντιθρομβωτικές ιδιότητες, οι οποίες εξαρτώνται από την ποσότητα του θείου που περιέχουν οι διάφορες ποικιλίες.
Όπως το σκόρδο, έτσι και τα κρεμμύδια έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τηνυγεία. Έρευνες έχουν αποδείξει την προστατευτική επίδραση των κρεμμυδιώνέναντι του καρκίνου του στομάχου. Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λαχανικών από την οικογένεια Allium (κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο), μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου του στομάχου. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για τη σύνδεση με άλλους τύπους καρκίνου.


Συμβουλή 1η : Για να κόψετε τα κρεμμύδια χωρίς δάκρυα, τα κόβετε είτε κάτω από νερό είτε αφού έχουν καταψυχθεί.

Συμβουλή 2η: Άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) πρέπει να αποφεύγουν τα κρεμμύδια γενικότερα.


Συνταγές

Πολύχρωμο ‘σουβλάκι’ λαχανικών
Περάστε σε ένα ξυλάκι ντομάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, κολοκυθάκια, μανιτάρια και φρέσκα κρεμμύδια. Ψήνονται στο γκριλ με λίγο ελαιόλαδο για 15-20 λεπτά.

Γαλλική Σούπα Κρεμμυδιών (Soupe à l’oignon)
Υλικά
- 4 μεγάλα κρεμμύδια
- 25 γρ. βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 λίτρο νερού
- αλάτι και πιπέρι
- 4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως για τοστ
- 100 γρ. τριμμένο τυρί edam ή gouda

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια. Τηγανίστε τα σε ένα μίγμα βουτύρου και ελαιόλαδου. Ρίξτε το αλεύρι, προσθέστε ζεστό νερό και το λευκό κρασί και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Καλύψτε και αφήστε το μίγμα να βράσει απαλά για 20 λεπτά. Ψήστε τις φέτες του ψωμιού και τοποθετήστε από ένα κομμάτι σε 4 μικρά μπολ. Ρίξτε λίγο τριμμένο τυρί και ρίξτε τη σούπα από πάνω. Πασπαλίστε με τριμμένο τυρί και ψήστε για άλλα 5 λεπτά.

Σαλάτα με κρεμμύδια
Υλικά
150 γρ. μίγμα πράσινων φύλλων για σαλάτα
2 αβοκάντο κομμένα σε φέτες και τοποθετήστε τις φέτες σε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
225 γρ. μικρά ντοματάκια
200 γρ. τυρί φέτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
μουστάρδα

Αναμίξτε τα πράσινα φύλλα για σαλάτα με τις φέτες του αβοκάντο και το κρεμμύδι. Κόψτε τα ντοματάκια στη μέση και προσθέστε τα στο μπολ. Ανακατέψτε. Προσθέστε το τυρί, πασπαλίζοντάς το, από πάνω.
Για τη σάλτσα: Βάλτε τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το χυμό από 1 λεμόνι και τη μουστάρδα σε ένα βάζο με καπάκι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Petits Pois à la Française
Υλικά
3 μικρά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό μαρούλι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια κατεψυγμένο αρακά (Petits Pois)
1/2 φλιτζάνι ζεστό ζωμό κοτόπουλου

Βράστε τα κρεμμυδάκια στο βούτυρο και το λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε μέσα το μαρούλι και όταν μαλακώσει προσθέστε τον κατεψυγμένο αρακά και το ζεστό ζωμό κοτόπουλο. Μαγειρέψτε στη φωτιά χωρίς να σκεπάσετε, μέχρι όλα τα συστατικά του να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό.

Bon Appétit!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου